Al negentig stranden in Galicië besmeurd

De olieramp op de Spaanse noordwestkust blijft zich uitbreiden. De olie uit de gezonken tanker Prestige had woensdagmiddag al een strook van bijna driehonderd kilometer kust besmeurd....

Van onze correspondent Cees Zoon

Deze cijfers werden gisteren verstrekt door de Spaanse minister van Milieu, Matas, die voor het eerst sinds het drama een week geleden begon, ter plekke polshoogte kwam nemen. Volgens Matas doet de regering al het mogelijke om de kust weer schoon te krijgen, maar hij hoefde maar in een helikopter te stappen om te zien dat er nog veel meer vervuiling op komst is.

Voor de kust van Galicië drijft een gigantische olievlek van 278 kilometer lang en 28 kilometer breed. Die ontstond toen de Prestige dinsdag eerst in tweeën brak en vervolgens zonk, 260 kilometer ten westen van de Cies-eilanden, een natuurgebied in de baai bij Vigo. De autoriteiten blijven optimistisch volhouden dat dit ver genoeg is om de kust te vrijwaren van een nieuwe zwarte vloed. Maar de zware zuidwestenwind dreef de olie gisteren langzaam landwaarts.

Bij het breken van de Prestige zijn drie tanks opengebroken en niet één, zoals dinsdag werd gemeld. Volgens de laatste cijfers heeft de tanker ruim tienduizend ton olie in de Atlantische Oceaan laten lopen. Voor Kaap Finisterre, waar de tanker toen hij vorige week lekgeslagen was op de rotsen dreigde te lopen, dreef woensdag een groep 'stukjes' olie met een doorsnee van twintig meter.

Minister van Defensie Trillo verklaarde dat hij overwogen heeft de Prestige te laten bombarderen door F-18's om de lading in brand te laten vliegen of de tanker te laten zinken. 'Het zou een riskante actie zijn, omdat niet zeker was dat alle olie zou branden.'

De kritiek op de Spaanse regering en die van de deelstaat Galicië begint steeds luider te worden. De overheid wordt verweten geen enkele les uit de geschiedenis te hebben getrokken. Ondanks dat zich voor de kust van Galicië de laatste dertig jaar vier rampen hebben voltrokken, was de deelstaat totaal onvoorbereid.

'Er is niets geleerd van de vorige rampen, terwijl deze kust aan zoveel dreigingen blootstaat', verklaarde Francisco Rodríguez van het Galicisch Nationalistisch Blok. 'Galicië heeft maar drie sleepboten met een klein vermogen en geen enkel bestrijdingsschip voor vervuiling. Dat moest uit Frankrijk komen. Er is zelfs nauwelijks materiaal om de olie tijdelijk tegen te houden.'

De overheid heeft achttien kilometer drijfbanden uitgezet, terwijl driehonderd kilometer kust vol olie ligt. Italiaanse en Duitse diplomaten meldden dat hun landen hebben aangeboden gespecialiseerde vaartuigen te sturen, maar dat tot gisteren geen antwoord van Madrid is ontvangen.

De vissers klagen steen en been over het gebrek aan informatie en aan uitrusting om zelf iets aan de vervuiling te doen. Een Spaanse tv-zender toonde de treurige beelden van twee vissers in een bootje die met blikjes de olie uit hun haven probeerden te scheppen.

De bedreiging van de Rías Baixas, de zuidelijker fjorden die de grootste mosselkweekplaats ter wereld zijn, wordt volgens de vissers door de autoriteiten niet serieus genomen. 'De mensen zijn kwaad omdat er niets gedaan wordt', zegt Juan Luis Otero, secretaris van de vissersbond. 'Het lijkt wel of de overheid wacht tot het moment dat het fout gaat.'

In O Grove, een beroemd culinair toeristenoord, vroegen de vissers om drijfbanden om de Ría af te sluiten, maar die werden geweigerd omdat ze elders harder nodig zijn. Daarom besloten de vissers van O Grove en omringende dorpen met honderden bootjes de Ría zelf provisorisch af te sluiten.

In de haven van O Grove heerste gisteren een paniekstemming. De eigenaren van de mosselbanken probeerden zo snel mogelijk de hele baai leeg te scheppen voor de verwachte zwarte vloed arriveert. Tot de nok met mosselen gevulde schepen vormden een file naar de kade waar tientallen grote trucks stonden te wachten. De overhaaste oogst heeft als neveneffect dat de prijs van de mosselen onmiddellijk zal kelderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden