Al Muthanna is nog steeds opmerkelijk rustig

Vandaag besluit het kabinet of de missie in Irak verlengd wordt. Zullen de Nederlanders erin slagen hun relatief veilige positie te handhaven?...

Van onze verslaggever Stieven Ramdharie

Die melden nog steeds dat het 'relatief rustig' is in hun provincie in Zuid-Irak. Het laatste incident dateert alweer van eind mei, toen een autobom op de weg nabij As Samawah ontplofte. Nederlandse soldaten zijn dan echter niet in de buurt. 'De aanslag leek vooral gericht op een Amerikaans konvooi', aldus een woordvoerder van de landmacht.

Hoe is de veiligheidssituatie in Al Muthanna een maand na de dood van de eerste Nederlandse soldaat van de stabilisatiemacht SFIR? Nu de soevereiniteitsoverdracht op 30 juni snel nadert en het kabinet vandaag mogelijk de SFIR-missie verlengt, rijst de vraag wat de 1300 Nederlandse soldaten in de komende weken en maanden te wachten staat.

De veiligheid van de militairen, zo benadrukte PvdA-leider Bos donderdag na zijn gesprek met premier Balkenende, is nog steeds een van zijn belangrijkste punten van zorg. Worden de Nederlanders, net als de overige coalitie-genoten, meegezogen in de 'orgie van geweld' die in Irak wordt voorspeld? Een niet onbelangrijke vraag, zeker nu het aantal doden onder de coalitie de duizend snel nadert: 948 doden , van wie 832 Amerikanen.

Met slechts één slachtoffer in tien maanden behoort Nederland, samen met El Salvador, Letland, Denemarken en Estland, tot de SFIR-landen die het minst getroffen zijn. De Italianen (18), Spanjaarden (11), Polen (6), Bulgaren (6), Oekraïners (6) en zelfs de Thai (2) hebben grotere offers moeten brengen. Alleen in april en mei, toen ze het doelwit werden van een reeks aanvallen, schietpartijen en aanslagen, werden de Nederlanders echt op de proef gesteld.

De oorzaak van de terugkeer de laatste weken van de 'relatieve rust' in Al Muthanna, is nog onduidelijk. Hebben de nieuwe Nederlandse veiligheidsmaatregelen, zoals het sturen van zes Apaches en drie mortieropsporingsradars, snel effect gehad? Of houdt de Iraakse vijand zijn kruit droog tot 30 juni? Sinds de eerste inzet van de radar, op 27 mei, is er geen mortieraanval meer geweest. En de Apaches hebben inmiddels hun eerste vluchten achter de rug.

Maar de dood van sergeant Steensma heeft geleerd dat de term 'relatief rustig' weinig zegt. Het kabinet en Defensie hopen dat de overgang in Al Muthanna 'vloeiend' verloopt, omdat al veel verantwoordelijkheden aan de lokale autoriteiten zijn overgedragen. De hoop is nog steeds sterk in Den Haag dat de provincie de rustigste van Irak blijft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden