Al meer dan 600 gevallen van mazelen gemeld

Het aantal mensen dat mazelen krijgt, blijft oplopen. Inmiddels staat de teller op 613 geregistreerde gevallen, 147 meer dan een week geleden. Zes nieuwe zieken moesten naar het ziekenhuis, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.

Beeld anp

Vooral in de regio Rivierenland sloeg de epidemie de afgelopen week flink toe. Waarschijnlijk hebben nog veel meer mensen de mazelen, omdat lang niet iedereen naar de huisarts stapt. Verreweg de meesten wonen in de biblebelt, de strook van Zeeland tot West-Overijssel waarin veel strenggereformeerden wonen die hun kinderen niet laten inenten. Vier GGD's in Nederland kregen de afgelopen week voor het eerst een mazelenmelding in hun regio: GG & GD Utrecht, GGD Den Haag, GGD Flevoland en GGD Hart voor Brabant.

Ruim de helft van de patiënten zit nog op de basisschool en bijna iedereen (96 procent) is ongevaccineerd. Eén patiënt had echter dubbel pech: hij of zij was met twee doses ingeënt, maar ontsprong de dans toch niet. Een huisarts en verpleegkundige die geen prik hadden gehad, liepen de ziekte waarschijnlijk op hun werk op. Sinds het begin van de uitbraak belandden in totaal 26 mazelenpatiënten in het ziekenhuis, van wie er 20 inmiddels ontslagen zijn.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) adviseert huisartsen om mazelenpatiënten zoveel mogelijk buiten de wachtkamer te houden om baby's en andere ongevaccineerden te beschermen. Als de patiënt geen complicaties heeft, is een bezoek aan de dokter niet eens nodig.

Het aantal patiënten met rodehond stijgt minder hard. Vorige week stonden 50 patiënten geregistreerd en inmiddels zijn daar 4 bijgekomen. Rodehond veroorzaakt net als mazelen vlekjes op de huid. Bij kinderen is een het onschuldige aandoening, maar voor zwangere vrouwen vormt de ziekte wel een risico omdat het virus geboorteafwijkingen kan veroorzaken. Net als de mazelen houdt rodehond ook huis in de bijbelgordel: zeker 50 gevallen zijn gelinkt aan een reformatorische basisschool in de regio Hollands-Midden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.