Al Masri, leider van Al Qaida in Irak, gedood

Na een ongekende klopjacht van ruim drie jaar, hebben het Iraakse en Amerikaanse leger de twee belangrijkste leiders van ‘Al Qaida in Tweestromenland’ gedood.

Van onze verslaggever Stieven Ramdharie

De uitschakeling van het tweetal is de grootste slag tegen de terreurorganisatie sinds de dood in 2006 van de vorige leider, Abu Musab al-Zarqawi.

De Iraakse premier Nouri al-Maliki bevestigde maandag de dood van Abu Ayyub al-Masri die sinds 2006 de organisatie leidde die ook bekend staat als ‘Al Qaida in Irak’. Bij de legeroperatie zou ook Abu Omar al-Baghdadi zijn omgekomen die de soennitische strijdgroep ‘Islamitische Staat Irak’ leidde, een organisatie die gelieerd is aan ‘Al Qaida in Tweestromenland’. Beide organisaties waren sinds 2004 verantwoordelijk voor de meeste grote zelfmoordaanslagen in Bagdad en de Soennitische Driehoek, het bolwerk in Centraal-Irak van diverse soennitische strijdgroepen.

Saddams geboorteplaats

De tweetal werden zondag gedood in een huis in Thar-Thar, een landbouwgebied ten zuiden van Saddam Husseins geboorteplaats Tikrit. Iraakse en Amerikaanse eenheden omsingelden het huis tijdens een nachtelijke operatie waarna het vanuit de lucht met raketten werd beschoten.

Na een bestorming werden de lichamen van de mannenhet tweetal gevonden in een hol onder het huis. Bij de aanval werd volgens het Iraakse en Amerikaanse leger ook een zoon van Al- Baghdadi gedood. Een Amerikaanse soldaat kwam om toen zijn helikopter neerstortte. Om te voorkomen dat opnieuw twijfel zou rijzen of het hier inderdaad om de twee topleiders van Al Qaida ging, toonde Al-Maliki foto’s van hun lijken. In de afgelopen jaren maakten het Iraakse leger en de regering regelmatig de dood van de Al Qaida-leiders bekend, maar later bleek deze informatie onjuist. Ook rees steeds twijfel of Al-Baghdadi, naar verluidt een Egyptenaar, in werkelijkheid wel bestond.

Zware klap

Hoewel de hoogste Amerikaanse commandant in Irak, generaal Raymond Odierno, de uitschakeling van de twee ‘potentieel de zwaarste klap voor Al Qaida’ noemde, moet in de komende maanden blijken of de terreurgroep weet te overleven.

Ook na de dood van Al Zarqawi, een Jordaniër, werd gehoopt dat het afgelopen zou zijn met de organisatie. De groep werd de laatste twee jaar, vooral door de Amerikaanse ‘surge’, flink in het nauw gedreven, maar wist toch steeds grote aanslagen te plegen.

De dood van beide mannen is een opsteker voor Maliki die na de verkiezingen van 7 maart opnieuw premier hoopt te worden. Zijn coalitie verloor nipt de verkiezingen. Maliki profileerde zich tijdens de verkiezingscampagne vooral als een leider die het geweld heeft teruggedrongen.

(AFP) Beeld
(AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden