Al komend jaar forse bezuinigingen gemeenten

HILVERSUM - Al in 2011 zullen gemeenten in Nederland dusdanig bezuinigingen dat de inwoners dat in hun portemonnee zullen voelen. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.

Van onze redactie
null Beeld

226 van de 430 gemeenten werkten mee aan het onderzoek. Zij zullen volgend jaar gezamenlijk ruim 600 miljoen euro minder uitgeven, een bedrag dat in 2012 nog verder oploopt tot in ieder geval boven de 800 miljoen. Hoe de plannen er voor dat jaar uit zullen zien, is in veel gevallen nog niet bekend.

Ambtenaren
De vaakst genoemde bezuinigingspost is het aantal ambtenaren. In 148 gemeenten zal daarop worden bezuinigd. Maar er zullen ook tal van maatregelen genomen worden die de burger direct raken. In 60 gemeenten zullen de subsidies worden gekort, in 40 gemeenten wordt er bezuinigd op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, die als doel heeft ouderen en gehandicapten mee te laten doen aan de samenleving. Ook het onderhoud van wegen, de groenvoorziening, bibliotheken en zwembaden worden vaak genoemd als bezuinigingspost.

Al deze bezuinigingen staan nog los van de 18 miljard die het kabinet wil gaan besparen. Ook gemeenten hebben te kampen met dalende inkomsten en stijgende uitgaven (meer uitkeringen bijvoorbeeld) als gevolg van de economische crisis. De plannen voor de gemeentelijke bezuinigingen zijn dan ook vaak al gemaakt voordat de kabinetsvoornemens bekend werden.

Bekijk per gemeente de bezuinigingsplannen voor 2011. Bron NOS.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden