Al Jazeera raakt ook bij Bagdad uit de gratie

Bush noemt Saddam een tiran en Saddam vergelijkt Bush met satan, maar als het over Al Jazeera gaat, zijn Washington en Bagdad opvallend eensgezind: die zender deugt niet....

Het Arabische tv-station zond vorige week beelden uit van doodsbange Amerikaanse krijgsgevangenen die werden ondervraagd door een journalist van de Iraakse staatstelevisie. Verslaggevers die voor Al Jazeera op de de beurs in Wall Street werkten, moesten meteen vertrekken omdat hun werkgever 'onverantwoordelijk' (lees: pro-Iraaks) had gehandeld.

Maar nu heeft Al Jazeera het ook verbruid bij het regime in Bagdad. Correspondent Diyar Al-Omari kreeg woensdag te horen dat hij geen reportages meer mag maken. En verslaggever Tayseer Alouni dient zo snel mogelijk Irak te verlaten. Een reden hebben de autoriteiten niet gegeven. Maar vermoedelijk heeft de maatregel te maken met pogingen van Alouni om Iraakse burgers te interviewen zonder dat daar een vertegenwoordiger van de autoriteiten bij was.

Is Al Jazeera pro-Irak of pro-VS? Gezien de Iraakse sanctie zou je zeggen: pro-VS. Maar de close-ups van Amerikaanse en Britse doden getuigen evenmin van een liefde voor 'de coalitie'. Misschien is Al Jazeera wel onpartijdig. Maar dan eerder uit commerciële overwegingen dan uit morele overtuiging, lijkt het.

Het onversneden leed en geweld uit Irak dat de zender over het publiek uitstrooit, heeft het aantal kijkers al flink opgestuwd (thans meer dan veertig miljoen). 'Dit is de eerste keer dat de Arabische media een voorsprong op de westerse media hebben', zei marketing-director Ali Moh'd Kamal eind vorige maand tegen het Britse dagblad The Guardian. Voor die tijd stuntte Al Jazeera al met de exclusieve videoboodschappen van Osama bin Laden. Dat beseffen ze in Qatar terdege. Marketing-director Kamal in The Guardian: 'Na de aanslagen van 11 september hebben wij een merk neergezet.'

Door die commerciële bril moet vermoedelijk ook Al Jazeera's ferme reactie op de Iraakse sanctie worden bekeken. De Arabische zender besloot uit protest alle acht journalisten in Irak het werk te laten neerleggen. Maar ze zal nog wel rechtstreekse beelden uitzenden -zonder commentaar. Het materiaal kan daardoor nog worden doorverkocht aan concurrerende zenders als CNN.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden