'Al jaren financiële chaos in Erasmus MC'

Het Erasmus MC verkeert al tweeënhalf jaar in financiële chaos vanwege ernstige computerproblemen. Het grootste ziekenhuis van Nederland (ruim elfduizend werknemers) heeft bij tijden geen idee hoeveel geld er in en uit gaat, hoeveel mensen er werken en wat ze verdienen.

AMSTERDAM - Dat stelt Het Financieele Dagblad op basis van interne documenten. Er is onduidelijkheid over honderden miljoenen euro's, aldus de krant. Zo werden rekeningen niet betaald, werd geld onterecht overgemaakt, kreeg personeel verkeerde salarissen en werkten afdelingen met verkeerde budgetten.


De problemen begonnen toen begin 2010 een nieuw computersysteem in gebruik werd genomen. Rond die tijd was bij het ziekenhuis ook een begin gemaakt met de omvangrijke nieuwbouw, ter waarde van 1,2 miljard euro.


Door het ontbreken van financieel overzicht is het ziekenhuis gevoelig geworden voor fraude, waarschuwt accountantsbureau Ernst & Young in een rapport. Aannemers zouden de chaos hebben benut om het ziekenhuis geld afhandig te maken; er zouden kostenoverschrijdingen zijn geweest van 50 procent.


Deze zaken leidden tot veel frustratie. Zo moesten onverwachts voor 330 miljoen euro aan orders voor huisvesting opnieuw worden getekend. 'Het is echt de bloody limit', mailde bestuurslid Anton Westerlaken vanaf zijn vakantie-adres. 'Vanwege onze geweldige administratieve systemen moet ongeveer alles overgedaan worden. Het is een wonder dat mensen nog willen werken.' Toenmalig bestuursvoorzitter Hans Büller antwoordde daarop: 'Niemand heeft mij dit aangekondigd, plotseling zaten de te tekenen orders in mijn mail.'


Het Erasmus MC stelt dat er maatregelen zijn genomen en dat de belangrijkste zaken weer onder controle zijn. De woordvoerster ontkent dat er grote overschrijdingen van de budgetten zijn geweest. Volgens haar zijn de financiën op orde.


Opvallend is dat bijna de hele toenmalige raad van bestuur voortijdig is vertrokken. Zo stapte bestuursvoorzitter Hans Büller (61) in maart op met een zeer riante vertrekregeling: zijn salaris wordt tot eind 2015 doorbetaald. Vorig jaar verdiende hij 315 duizend euro. Daarna gaat hij tot aan zijn pensioen als hoogleraar door voor 226 duizend euro per jaar. Minister Schippers noemde dit eerder 'te ruimhartig'. Büller, nu met sabbatical, is niet bereikbaar voor commentaar.


Ook bestuurslid Elisa Carter, verantwoordelijk voor zowel informatie als financiën, stapte onverwachts op om 'persoonlijke redenen'. Ze raakte al eerder in de problemen als toezichthouder van woningstichting Servatius in Limburg. Die is nog steeds bezig haar en andere toezichthouders aansprakelijk stellen voor een verlies van 60 miljoen euro vanwege een mislukt megabouwproject.


Carter had een opvallende carrière. Ze begon als dakloze illegaal in Nederland en klom op tot eerste zwarte vrouwelijke manager, in 2005. Ze is onbereikbaar. Volgens een woordvoerster van het Erasmus MC is ze 'van de radar verdwenen' en zou ze in het buitenland zitten.


Bestuurslid Anton Westerlaken, verantwoordelijk voor de nieuwbouw, vertrok ook eerder: naar het Maasstad Ziekenhuis, waar net de crisis gaande was rond de klebsiellabacterie. Hij weigert commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden