Al Gore zet zich in voor Obama

Voormalig vicepresident Al Gore heeft zich achter Barack Obama geschaard en gaat zich inzetten om hem te helpen het Amerikaanse presidentschap te veroveren....

Gore verscheen samen met Obama op een campagnebijeenkomst in Detroit en zei daar dat er 'na acht jaar van onbekwaamheid, veronachtzaming en falen' grote behoefte is aan verandering. Hij uitte felle kritiek op het beleid van president George Bush ten aanzien van onder meer orkaan Katrina, de economie en het buitenland. Over Obama's Republikeinse tegenstrever bij de presidentsverkiezingen, John McCain, zei Gore dat deze respect verdient voor hetgeen hij heeft gedaan voor de Verenigde Staten. Desalniettemin wegen diens leeftijd en ervaring niet op tegen het oordelend vermogen van Obama, aldus Gore, die wees op Obama's vroege verzet tegen de oorlog in Irak.

Gore kreeg in 2000 meer stemmen dan Bush, maar Bush viel de beslissende steun van de staat Florida ten deel nadat het Amerikaanse hooggerechtshof een einde had gemaakt aan een omstreden hertelling. Nadien heeft Gore zich geworpen op het probleem van de klimaatverandering; voor zijn inspanningen om de wereld van de ernst van dit probleem te doordringen won hij een Oscar en de Nobelprijs.

Gore is een van de populairste figuren binnen de Democratische Partij, maar tijdens de voorverkiezingen heeft hij zich op de vlakte gehouden. Gore was vicepresident onder Bill Clinton, de echtgenoot van Obama's rivale voor de Democratische presidentsnominatie, Hillary Rodham Clinton.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden