Al Gore blijft ook na hertelling de verliezer

Zelfs als het Amerikaanse Hooggerechtshof het hertellen van de stemmen in Florida had laten doorgaan, zou vice-president Al Gore toch de verkiezingen hebben verloren....

Volgens de Miami Herald en USA Today, die een accountantskantoor opdracht gaven tot de hertelling, zou Gore er slechts 49 stemmen hebben bij gekregen, zelfs als de minst duidelijke stembiljetten zouden worden meegerekend. Dat betekent dat hij nog steeds 140 stemmen te kort zou zijn gekomen om George Bush in te halen. Deze won uiteindelijk met 537 stemmen verschil.

Het accountantskantoor bekeek alle 60 duizend stembiljetten met een undervote, oftewel stembiljetten waarop de telmachine geen voorkeur voor een van de presidentskandidaten kon waarnemen. Bij veel stembiljetten was dat moeilijk omdat de perforeermachine de gaatjes niet helemaal had doorgedrukt.

Na de verkiezingen vroeg Gore om een hertelling in vier kiesdistricten in de hoop dat er onder de afgekeurde stembiljetten voldoende stemmen voor hem zouden zitten om Bush' voorsprong teniet te doen.

Gores verzoek lokte een verwoed juridisch gevecht uit tussen de twee kampen dat uiteindelijk half december werd beslecht door het Hooggerechtshof. Dat bepaalde dat de hertelling in Miami-Dade moest stoppen. Florida was cruciaal, omdat beide kandidaten de kiesmannen van de staat nodig hadden om de presidentsverkiezingen te winnen.

De Republikeinen legden de uitkomst natuurlijk uit als een bewijs dat de hele post-electorale exercitie onnodig is geweest. 'Bush is wettig gekozen op de verkiezingsdag', concludeerde Mark Wallace, een advocaat voor de Republikeinen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden