Al-Faran vraagt Brit geld om kosten ontvoering te dekken

De ontvoerders van vier westerse gijzelaars in Kashmir hebben een Britse diplomaat geld gevraagd om de kosten van de ontvoering te dekken....

THE GUARDIAN

The Guardian

NEW DELHI

In een telefoongesprek met de Britse Hoge Commissaris dat plaatsvond op 7 december, leek de vertegenwoordiger van de groepering Al-Faran de oorspronkelijke eis te hebben opgegeven dat India vijftien gedetineerde kameraden vrijlaat, in ruil voor twee Britten, een Duitser en een Amerikaan die sinds begin juli worden vastgehouden in de bergen van de opstandige Indiase deelstaat.

De vertegenwoordiger van Al-Faran, de voorheen totaal onbekende groep Kashmiri-militanten die de ontvoering heeft opgeëist, zei tegen ambassadeur Sir Nicholas Fenn tot drie maal toe dat de organisatie een hoge tol heeft betaald voor haar actie, zowel in mensenlevens als in baar geld.

De Hoge Commissaris probeerde zijn gesprekspartner te overtuigen de vier gijzelaars ter gelegenheid van Kerstmis vrij te laten. 'Echt, ik denk dat het in jullie eigen belang is dat ze vrij komen, zodat ze kerst kunnen vieren met hun familie. Ik ben ervan overtuigd dat hun vrijlating voor jullie goed zou uitpakken.'

De man van Al-Faran gaf geen krimp. Hij vroeg Sir Nicholas naar de voorwaarden waaronder hij zou willen onderhandelen, en begon toen over het geld. 'Weet u, we behandelen hen al meer dan vijf maanden als onze gasten, en u begrijpt dat we erg veel geld hebben uitgegeven. We hebben ook twee van onze collega's verloren terwijl zij uw toeristen verdedigden.'

Even later kwam de vertegenwoordiger van Al-Faran terug op het onderwerp geld. Maar Sir Nicholas zei dat er geen sprake kon zijn van een deal. 'Ik denk niet dat we in de positie zijn jullie het geld te vergoeden dat jullie hebben uitgegeven. Ik wil mijn deelneming betuigen over het verlies van jullie collega's.'

Kranten in India hebben al geruime tijd hun belangstelling verloren voor het lot van de vier gijzelaars. Al-Faran heeft sinds 26 november geen contact meer gehad met de Indiase regering. De enige, vage berichten over de toestand van de westerlingen komt van inwoners van het gebied die hen even hebben gezien. Vorige maand bestond de vrees dat de 42-jarige Amerikaanse psychiater Donald Hutchings ziek was en niet meer kon lopen, maar Indiase woordvoerders menen dat hij is hersteld.

In augustus werd het lichaam van de 27-jarige Noorse gijzelaar Hans Christian stro gevonden met het afgesneden hoofd tussen de knieën. De daders hadden 'Al-Faran' op zijn buik gekerfd.

De gruweldaad leidde tot een algemeen protest onder de moslimbevolking van de deelstaat.

De ontvoerders veranderen sinds september voortdurend van schuilplaats, soms zelfs twee keer per nacht. Zij zouden grote dorpen mijden en vooral verblijven in de verlaten zomerhutten van nomadische herders, of aan de rand van heel kleine nederzettingen. Vermoedelijk wordt hun volharding ook aangetast door de zeer strenge winter in Kashmir.

Op 4 juli werden twee Amerikanen die door de Himalaya trokken, gekidnapt vlakbij Srinagar, de zomerhoofdstad van de Indiase deelstaat Jammu en Kashmir. Een van hen slaagde erin te ontsnappen. In de dagen daarop sloeg het tot dan onbekende Al-Faran opnieuw toe door twee Britten (23 en 33 jaar), een Duitser van 26 en de Noor, allen toeristen, te ontvoeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden