PROFIEL

Al elf jaar onschuldig in Spaanse cel

Hij is geen lieverdje, zegt zijn eigen vader. Maar een verkrachter? 'Hij zou het niet kúnnen.' Bovendien is er een dna-match met een Britse crimineel. Portret van een eeuwig probleemkind.

Anneke Stoffelen en Wil Thijssen
null Beeld .
Beeld .

Een heilige is hij echt niet, zegt Romano van der Dussen. Maar een vrouw verkrachten? Dat zou hij niet kunnen. Toch zit de 42-jarige Nederlander al elf jaar vast in Spanje, wegens aanranding, verkrachting en diefstal met geweld. Op de kermis in Fuengirola, aan de Costa del Sol, zou hij in 2003 in het holst van de nacht drie vrouwen hebben belaagd. Hij werd tot vijftien jaar cel veroordeeld.

Van der Dussen zit nog altijd vast, hoewel er al jaren tal van aanwijzingen zijn dat hij de dader niet kan zijn. Het dna-materiaal dat gevonden werd op een van de slachtoffers bleek al in 2007 overeen te komen met dat van de notoire Britse crimineel Mark Dixie, die in eigen land een straf van 34 jaar uitzit wegens het verkrachten en vermoorden van een fotomodel. Dixie verbleef in Spanje in de periode van de verkrachtingen in Fuengirola.

Nieuw dna-monster

Justitie in Spanje oordeelde echter dat de dna-vergelijking op basis waarvan Dixie aan de zaak in Fuengirola werd gelinkt op onvoldoende genetische merkers was getest. Er moest een nieuw dna-monster komen. Om onnavolgbare bureaucratische redenen werd in Engeland pas begin dit jaar opnieuw speeksel afgenomen bij Dixie. Die gaf toen toe dat hij 'mogelijk betrokken' was bij de drie misdrijven en dat hij 'blij' was te kunnen meewerken aan het onderzoek.

De officiële uitkomst van die dna-vergelijking is er nog niet, zegt advocaat Rachel Imamkhan van Prisonlaw, de Nederlandse stichting die Van der Dussen sinds 2012 bijstaat. Maar de Spaanse krant El País bemachtigde de gegevens van Dixies nieuwe dna-monster en liet die door een forensisch expert vergelijken met het dna-materiaal dat op een van de slachtoffers was gevonden. De conclusie die de krant zondag publiceerde: het aangetroffen dna-materiaal is van Dixie.

Hoe raakte Romano van der Dussen verstrikt in deze nachtmerrie? Zijn problematische verleden heeft in elk geval niet geholpen bij het overtuigend voor het voetlicht brengen van zijn onschuld. 'Ik ben tweeslachtig over Romano', zegt nota bene zijn eigen vader, Rob van der Dussen. 'Hij is geen lieverdje.' Al op jonge leeftijd werd vermoed dat hij leed aan wat we tegenwoordig adhd zouden noemen, waardoor hij zich moeilijk kon concentreren. 'Romano was een probleemkind', zegt zijn vader. 'Moeilijk opvoedbaar. Alle aandacht ging daarom altijd naar hem, niet naar zijn oudere zus.'

Liften naar Spanje

Omdat zijn ouders hem niet aankonden, zochten ze hulp. Een groot deel van zijn jeugd bracht Romano door in instellingen, waaronder een psychiatrische jeugdinrichting in Santpoort-Zuid. Hij was een lastige puber, pleegde diefstalletjes, raakte naar eigen zeggen verslaafd aan cocaïne en xtc.

In 1999 vertrok Romano, inmiddels afgekickt, naar Spanje. 'Hij had problemen met de Nederlandse justitie', zegt vader Van der Dussen. 'Hij stond op de telex, hij werd gezocht voor diefstal. Daarom liftte hij met een vrachtwagen mee naar Spanje.'

Het moest een frisse start worden. Romano had baantjes, werkte een tijdje samen met een tegelzetter. In 2003, het jaar waarin het allemaal misging, woonde Romano in Benalmádena, een kustplaats op 20 kilometer van Fuengirola, waar hij een tijdje hoorntjes ijs schepte voor de kost. Slapen deed hij meestal bij vrienden, hij hoefde geen huur te betalen.

Mishandeling

Ook in Spanje waren er contacten met de politie. Een ex-vriendin deed aangifte van mishandeling. Ook werd hij aangehouden wegens vernieling.

Toen een van de slachtoffers uit Fuengirola Romano's foto pikte uit een stapel afbeeldingen van mogelijke daders die haar werden getoond, was voor de politie één en één al snel twee. Van der Dussen werd opgepakt en voor het gerecht gebracht.

Fouten

In die procedure is fout op fout gestapeld, bleek al in 2010 uit een onderzoeksrapport opgesteld in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo werkte de Spaanse politie met een compositietekening die 'absoluut niet' lijkt op Romano en spraken slachtoffers elkaar tegen in de omschrijving van de dader. Bij een daderconfrontatie werd Van der Dussen tegen een wand gezet tussen drie donkere Spanjaarden die totaal niet aan het signalement voldeden. Twee vrouwen wezen hem aan als dader. Getuigen die konden verklaren dat Romano ten tijde van de misdrijven niet in Fuengirola was, zijn door de politie nooit gehoord. Ook was er geen dna-match. Dat hij toch werd veroordeeld is volgens het rapport mede te wijten aan 'grove fouten' van zijn pro-deoadvocaten.

Intussen leeft Romano nog altijd in een hel, vertelt hij in El País. Momenteel zit hij in een gevangenis op Mallorca, de zevende in elf jaar tijd. Als veroordeeld zedendelinquent wordt hij daar uitgekotst: alleen een pedofiel staat nog lager op de penitentiaire statusladder dan een vrouwenverkrachter. Terwijl juist Romano precies weet wat seksueel geweld met een vrouw kan doen. Zijn moeder raakte ooit zwanger na een verkrachting. Ook daarom zou hij het niet hebben gedaan, hij zou het volgens zijn vader niet kúnnen. Het is nu wachten tot het Tribunal Supremo de heropening van zijn zaak toestaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden