Al eerder twee beveiligers uit team-Wilders op non-actief gesteld

Opnieuw is het vrijdag onrustig geweest rond PVV-leider Geert Wilders en de Dienst Bewaken en Beveiliging (DBB). Minister Blok van Veiligheid en Justitie (VVD) maakte na de ministerraad bekend dat in 2015 twee mensen uit het beveiligingsteam voor Wilders op non-actief zijn gezet.

Geert Wilders Beeld ANP
Geert WildersBeeld ANP

Wat de twee agenten precies hadden gedaan, wilde minister Blok niet zeggen. Wilders reageerde via Twitter: 'Vreselijk. Dit waren mijn directe persoonsbeveiligers die tot in mijn safehouse kwamen.'

Eerder in de week was een ander lid van de DBB, Farid K., gearresteerd, omdat hij informatie uit opsporingsonderzoeken zou hebben verhandeld. Donderdag gelastte de rechter zijn vrijlating en gisteren maakte het Openbaar Ministerie bekend dat hij toch niet wordt verdacht van het lekken van informatie. Wel zou hij in de privésfeer informatie hebben gedeeld ove zijn werk. Ook verdenkt het OM hem van witwassen.

Anonimiteit

Alhoewel er volgens Blok geen aanleiding is te veronderstellen dat Wilders zijn werk niet veilig kan doen, raakt elk bericht over de DBB een gevoelige snaar. De beveiliging van Wilders levert een permanent spanningsveld op. Omdat het gaat over zijn persoonlijke veiligheid, maar ook omdat de beveiliging uitgevoerd wordt door een overheid waarop Wilders vaak harde kritiek uitoefent.

Twaalf jaar heeft Wilders nu de zwaarste vorm van persoonsbeveiliging. Al die tijd was zijn houding jegens de beveiliging hetzelfde, hebben betrokkenen gezegd tegen de Volkskrant: hij is argwanend, zich bewust van de politieke gevolgen en hij zal zijn beveiligers blijven wantrouwen.

De mensen die de laatste jaren direct betrokken waren bij Wilders' beveiliging vertellen alleen op voorwaarde van anonimiteit over het contact met de PVV-leider. Ze mogen van hun werkgever ze niet met media spreken.

Botsingen

Het beeld dat deze acht personen schetsen is dat Wilders zich altijd bewust is van de politieke impact van zijn handelen. Dag en nacht is hij met politiek bezig.

Dat heeft botsingen opgeleverd, bijvoorbeeld toen Wilders het plan van moslimfundamentalisten op de Kaukasus om hem te doden, publiek maakte. De informatie was vertrouwelijk met hem gedeeld in de zogenoemde 'commissie Stiekem'. Het openbaren van staatsgeheimen is strafbaar, er staat 10jaar gevangenisstraf op. Sommige medewerkers van geheime dienst AIVD en militaire inlichtingendienst MIVD waren woest. De ministerraad sprak over mogelijke stappen tegen Wilders, maar liet de zaak rusten.

Wantrouwen

Bij de NCTV is men niet vergeten hoe Wilders politiek maakte van een gesprek dat hij had met twee medewerkers. Die vertelden hem in 2007 over de ophef die was ontstaan in Arabische landen over Wilders' opmerkingen dat moslims in Nederland de helft uit de Koran zouden moeten scheuren als ze hier wilden blijven. In een mailtje bedankte Wilders hen na afloop, maar publiekelijk zei hij na het gesprek dat hij 'geïntimideerd' was door de NCTV en hij suggereerde dat die hem de mond wilde snoeren. Het toont hoe gesprekken met Wilders over veiligheid glad ijs zijn.

Wilders wantrouwt de mensen die hun leven voor hem wagen. Hij houdt mensen in zijn omgeving voor dat ze uiteindelijk rapporten schrijven voor de inlichtingendiensten en werkzaam zijn voor een overheid die hij scherp bekritiseert. Zijn advies aan vertrouwelingen: praat nooit over politiek in de aanwezigheid van beveiligers. Wilders zelf zwijgt ook tussen zijn bewakers. In auto's en vliegtuigen gaat hij vaak slapen.

Tijdens de jarenlange beveiliging is Wilders zelf een beveiligingsexpert geworden. Hij schroomt niet zijn mening te geven of andere besluiten te eisen. Bij de DBB, de dienst die hem bewaakt, is daar begrip voor. De PVV-leider bemoeit zich geregeld met de keuzen van zijn beveiligers, vertellen betrokken.

Lees verder:

Vijf vragen over het lek bij beveiligingsteam Wilders
Faris K., een medewerker van de De Dienst Bewaken & Beveiligen betrokken bij de beveiliging van Geert Wilders, wordt beschuldigd van het verkopen van vertrouwelijke informatie. Hoe gaat het nu verder?

Wantrouwen kenmerkt relatie tussen Wilders en beveiliging
Wilders heeft een lange geschiedenis met de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB): al twaalf jaar heeft hij de zwaarste vorm van persoonsbeveiliging. De Volkskrant deed eerder onderzoek naar die periode, het contact tussen Wilders en de dienst en de politieke gevoeligheden. De belangrijkste conclusies samengevat.

Wilders wil weten welke informatie er is gelekt voor hij weer campagne op straat gaat voeren
Geert Wilders 'neemt het zekere voor het onzekere' en stopt voorlopig met alle campagneactiviteiten in de buitenlucht. Dat heeft de PVV-leider donderdag 23 februari bekendgemaakt.

Wat is het effect van de continue beveiliging van Wilders?
Wilders wordt permanent in de gaten gehouden. De Volkskrant onderzocht het effect hiervan op Wilders en op de overheid en ontdekte een undercoveroperatie in Kopenhagen. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden