Al die ministeries met meerdere kapiteins...

Uw politieke nieuwsbrief

D66'er Ingrid van Engelshoven wordt minister 'van' Onderwijs. CU'er Slob wordt minister 'voor' het Basis- en Voortgezet Onderwijs.Beeld anp

Goedemiddag. Het is de dag van het constituerend beraad, de laatste kans voor aanstaande ministers om onderwerpen te claimen. Vooral de 'ministers voor' moeten alert zijn.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

TWISTPUNT VAN DE DAG
Wie is de baas?

Formateur Rutte vermeldde het vrijdag al in een persbericht: zijn derde kabinet krijgt 'vier ministers zonder portefeuille'. Dit zijn ministers die inwonen bij een andere minister. Het gaat om Kaag (D66, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), Dekker (VVD, voor Rechtsbescherming), Bruins (VVD, voor Medische Zorg) en Slob (ChristenUnie, voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media).

Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol had Ruttes bericht over het hoofd gezien. Vandaag vraagt ze per brief opheldering aan de formateur: als er vier schepen zijn met twee kapiteins, wie is dan straks de baas? Zij wil namens de fractievoorzitters in de Eerste Kamer weten 'welke ministers belast worden met de leiding van het ministerie'.

De ministers zonder portefeuille ('minister voor') zijn ondergeschikt aan hun collega's met portefeuille ('minister van'), schrijft verslaggever Gijs Herderscheê. VVD'er Bruins zal bijvoorbeeld inwonend zijn bij CDA'er Hugo de Jonge, minister ván Volksgezondheid, Welzijn en Sport. VVD'er Dekker moet CDA'er Grapperhaus (van Justitie en Veiligheid) boven zich dulden.

Hoe groot het machtsverschil tussen de van-ministers en de voor-ministers wordt, moet blijken uit Ruttes eindverslag dat hij vanavond publiceert na het constituerend beraad, de eerste vergadering van de nieuwe ploeg. Krijgen de voor-ministers een eigen begroting zoals de minister voor Ontwikkelingssamenwerking dat de afgelopen jaren al had of moeten ze de komende jaren bedelen om geld? Naar verluidt kunnen ze, als ze gehaaid genoeg zijn, tijdens dat constituerend beraad de grenzen van hun takenpakket nog wat oprekken.

Formateur Rutte ontvangt D66'er Sigrid Kaag.Beeld anp

DIE ENE FOTO
Samen op het bordes

'Niet uitbundig lachen, maar ook niet chagrijnig voor je uit kijken. Ogen voortdurend open houden en niet te ver naar buiten staan. Geen licht kreukelpak dragen, maar ook geen kostuum alsof je naar een begrafenis gaat. Geneer het staatshoofd niet door in opzichtige, felgekleurde kleding of schoenen om hem heen te staan. En ken je plaats: je mag alleen vooraan naast de koning staan als je premier, vicepremier of minister van een oud departement bent.'

In de krant van morgen instrueert verslaggever Robert Giebels de aanstaande ministers. Zij staan morgenochtend omstreeks 11.20 uur op de trap aan de achterkant van paleis Noordeinde, netjes opgesteld voor een legertje aan persfotografen. De bordesscène is een traditie van ruim zestig jaar oud, al kwam pas in 1971 de koningin erbij op de foto. Juliana's kleinzoon staat morgen voor het eerst tussen een aantredende ministersploeg.

Zo kwam de bordesfoto van 2012 tot stand.Beeld anp

BRIEF VAN DE DAG
Ambtenaren hekelen flexen

Niet alleen ambtenaren van Buitenlandse Zaken hebben last van de nieuwe flexdrift (+) van de Rijksoverheid, ook bij VWS hebben medewerkers er flink de pest in. VWS-ambtenaar Paul Schulpen doet zijn beklag per ingezonden brief in de Volkskrant. Het gebrek aan vaste werkplekken is een doorn in het oog. 'Vaak ken je niet eens meer de collega die naast je zit. Voorstellen heeft ook geen zin meer want iedere dag zit er een ander.'

Morgenmiddag krijgen de nieuwe bewindslieden het overdrachtsdossier van hun voorgangers. Ze doen er wellicht goed aan de vertrekkend minister ook even te vragen naar de sores op de werkvloer. Interessant: VWS krijgt twee ministers: CDA'er Hugo de Jonge en VVD'er Bruno Bruins, de ene 'van', de ander 'voor' (zie hierboven). Gaan zij - net als hun ambtenaren - een bureau delen?

De aanstaand minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, op bezoek bij formateur Rutte.Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden