Al-Aqsa ten onrechte op terreurlijst EU

De Europese Unie heeft onrechtmatig gehandeld door de islamitische hulporganisatie Al-Aqsa uit Heerlen op de lijst van terroristische organisaties te zetten. Ook het bevriezen van de financiële tegoeden was onwettig, zo bepaalde het Europees Hof van Justitie in Luxemburg donderdag.

De Stichting Al-Aqsa biedt volgens haar eigen omschrijving financiële steun aan organisaties in Israël, op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook om ‘verlichting te brengen in humanitaire noodsituaties’. De AIVD vond echter dat de stichting steun verleende aan met name Hamas, die wordt beschouwd als terroristische organisatie.

Activa

Op 3 april 2003 legde Nederland daarom de sanctieregeling terrorisme op aan de islamitische stichting, waarbij alle tegoeden en financiële activa werden bevroren. Al-Aqsa vocht dat besluit tevergeefs aan bij de rechtbank, waarna de stichting naar het Europees Hof stapte.

De ministerraad van de Europese Unie nam in juni 2008 het Nederlandse oordeel over en zette Al-Aqsa op de Europese lijst van organisaties die terrorisme steunen. Maar in augustus 2003 trok Nederland de sanctieregeling in. Toch bleef Al-Aqsa op de Europese lijst van terroristische organisaties staan. De Europese ministerraad heeft deze lijst voor het laatst in december vorig jaar geactualiseerd, met daarop ook Al-Aqsa uit Heerlen.

Besluit

Volgens het Europees Hof van Justitie is de grondslag voor plaatsing op de lijst echter verdwenen, want Nederland heeft zelf de sanctieregeling ingetrokken. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken kon gisteren niet zeggen waarom de sanctieregeling tegen Al-Aqsa destijds werd opgeheven. Zij onderstreept dat de uitspraak van het Hof ‘niet betekent dat de financiële sancties niet meer van kracht zijn’. Eerst moet de Europese ministerraad daarover een besluit nemen.

Een woordvoerder van het Hof bevestigt dat: ‘Zolang Al- Aqsa op de lijst staat, blijven de tegoeden bevroren. Eigenlijk zegt het Hof tegen de Raad: kijk nog eens goed naar die lijst.’ Hij onderstreept dat de Europese rechters geen inhoudelijk oordeel hebben gegeven over de vraag of Al-Aqsa kan worden aangemerkt als organisatie die terrorisme ondersteunt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden