Al 8.000 scholieren aangemeld voor Ajax - AZ

Het initiatief van Ajax om kinderen tot 13 jaar gratis toegang te geven bij het bekerduel tegen AZ, dat donderdagmiddag 19 januari wordt overgespeeld, is door de schoolgaande jeugd met gejuich ontvangen.

Hoe kan ik mijn kinderen aanmelden voor Ajax-AZ?

Alleen basisscholen en sportverenigingen die zijn aangesloten bij de nationale sportbond kunnen kinderen aanmelden voor kaarten. Scholen en verenigingen kunnen een onbeperkt aantal kinderen, in de leeftijdscategorie tot dertien jaar, aanmelden via de website van Ajax. Losse aanmeldingen worden niet in behandeling genomen.


Een paar uur nadat Ajax woensdag het aanmeldingsformulier op de site plaatste, werd de club al overspoeld met meer dan 8.000 aanvragen. Niet alleen scholen uit Amsterdam en Alkmaar zijn enthousiast over het idee, uit het hele land kwamen reacties. Toch is de Arena nog niet vol. Met een capaciteit van zo'n 53 duizend toeschouwers is er ook nogal wat ruimte.


Mogen ouders met hun kinderen mee?

Alleen als begeleider. Per zes kinderen moet één volwassene mee. Begeleiders dienen tegelijkertijd met de kinderen te worden aangemeld. In tegenstelling tot de kinderen moeten de begeleiders zich bij entree van het stadion identificeren.


Mijn kind zit niet in Amsterdam op school. Wie betaalt de reiskosten?

Voor basisscholen en sportverenigingen binnen een straal van tien kilometer van Amsterdam zijn in totaal veertig gratis bussen beschikbaar. Scholen van buiten dat gebied moeten zelf voor vervoer zorgen. Sommige scholen hebben een financiële reserve voor dit soort gelegenheden. Andere scholen vragen de ouders om de vervoerskosten te betalen. Voor kinderen van basisschool CBS de Bron uit Wezep zit een excursie naar de Arena er waarschijnlijk niet in. 'Een bus huren kost al snel zeshonderd euro', vertelt directeur Ben Kanis. 'Dat is veel geld voor onze school. Op zich vind ik dit een leuke actie hoor, maar we worden in het basisonderwijs wel doodgegooid met leuke acties. Kinderen uitnodigen oogt altijd wel sympathiek.'


Leuk en aardig zo'n uitje, maar moet mijn kind niet gewoon les krijgen?

Scholen hebben een grote mate van vrijheid als het om excursies gaat. Naast het algemene onderwijsprogramma, kunnen scholen eigen onderwijsdoelen stellen. Die doelen kunnen betrekking hebben op bijvoorbeeld cultuur, maar ook op sport. 'Zo lang de eigen onderwijsdoelen van een school de algemene doelen maar niet in de weg staan, hebben wij er geen problemen mee', zegt Jan-Willem Swane van de Onderwijsinspectie.


Leerlingen van basisschool De Kennemerpoort uit Alkmaar reizen met de trein naar de wedstrijd. Directeur Koert de Groote vraagt de ouders om het treinkaartjes te betalen. 'Ik verwacht dat we met ongeveer vijftig kinderen uit de groepen zeven en acht gaan. Een kind mag uiteraard alleen mee als de ouders instemmen. Kinderen die niet gaan, krijgen gewoon onderwijs.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden