Nieuws/UpdateBosbranden VS

Al 25 doden bij de verwoestende bosbranden in Californië, harde wind wakkert vuur nog aan

Zeker 25 mensen zijn al omgekomen bij de enorme bosbranden in Californië in de Verenigde Staten. Honderdtien mensen worden vermist. De vlammen verspreiden zich zo snel en verwoestend, dat de brandweer alleen nog probeert het vuur in te dammen. Zowel in het noorden als het zuiden van de staat, bij Los Angeles, grijpen branden om zich heen.

Uitgebrande auto's bij Paradise, waar veel slachtoffers werden verrast door de vlammen.Beeld AFP

Bij de zoektocht naar slachtoffers bij het stadje Paradise in Noord-Californië, waar de meeste doden zijn gevallen, schakelden de autoriteiten zondag een mobiel dna-laboratorium en forensisch antropologen in. De verwachting is dat het aantal doden komende dagen nog zal oplopen. De brandweer zei zondag te verwachten dat droge zogenaamde ‘duivelswinden’ de bosbranden nog zullen aanwakkeren. 

President Donald Trump dreigde zaterdag via Twitter dat hij federale fondsen zal onthouden aan Californië vanwege het ‘bedroevende’ peil van het bosbeheer. Volgens Trump is het gezien de ‘miljarden dollars’ die Californië jaarlijks voor bosbeheer zou ontvangen onbegrijpelijk dat de staat door zoveel enorme branden getroffen wordt. ‘Ga jullie werk beter doen, of jullie krijgen geen federaal geld meer!’, aldus Trump.

Aangewakkerd door de harde wind grijpt het vuur in het district Butte County in de Amerikaanse staat Californië razendsnel om zich heen.Beeld EPA

De autoriteiten lijken zich erbij neer te leggen dat de bosbranden in het noorden van Californië niet meer op korte termijn kunnen worden geblust. ‘Het is ondoenlijk om het vuur bestrijden. Onze mensen helpen voornamelijk nog iedereen in veiligheid te brengen’, zei brandweercommandant Scott McLean van de Californische Forestry and Fire Protection vrijdagavond op een persconferentie over de branden.

De vlammenzee bij Paradise, waar zo’n dertigduizend inwoners werden geëvacueerd, is sinds donderdag enorm uitgebreid en besloeg zondag 440 vierkante kilometer. Zeker 6.700 huizen en bedrijfsgebouwen zijn verwoest. Nog tienduizend huizen in het district Butte County (ten noordoosten van Sacramento), waarvan Paradise deel uitmaakt, worden bedreigd door het vuur. ‘Vrijwel het hele stadje is verwoest’, zei McLean.

Zeker 23 mensen waren zondag al om het leven gekomen in Paradise. Een van hen kon thuis niet op tijd wegkomen voor de vlammen. De overige slachtoffers werden verbrand in of vlak bij hun auto’s toen ze door het vuur werden ingesloten. Gezien de ernst van de brandwonden was identificatie niet meteen mogelijk, zei de sheriff van Butte County vrijdag. Nog zeker honderdtien mensen worden vermist. De bosbrand bij Paradise is daarmee nu al de dodelijkste en verwoestendste in de geschiedenis van Californië. 

Auto's smelten door de verschroeiende hitte van de branden.Beeld EPA

Over de oorzaak van de bosbrand is nog niets bekend. Energiebedrijf Pacific Gas & Electric Company liet donderdag meteen weten dat er een probleem was geweest met een elektriciteitskabel, enkele minuten voordat de brand ontstond. Later werd ook schade aan een naburige elektriciteitsmast geconstateerd, maar vrijdag benadrukte het bedrijf dat  daarmee de oorzaak van de brand nog niet was vastgesteld.

Brandweermannen probeerden een appartementencomplex in Paradise te blussen. Inmiddels hebben zij hun pogingen gestaakt.Beeld AFP

Inmiddels zijn voor andere bosbranden in het zuiden van Californië meer dan 250 duizend mensen geëvacueerd of op de vlucht geslagen. Nabij Los Angeles woeden twee bosbranden, onder meer bij de stad Thousand Oaks, waar een schutter vorige week twaalf mensen doodschoot in een bar. Ook daar vielen twee doden. In dezelfde regio moest de kustplaats Malibu, waar veel sterren wonen, deels worden geëvacueerd. Onder anderen beroemdheden Lady Gaga en Kim Kardashian moesten hals over kop hun woning verlaten. De vuurzee werd aangewakkerd door een harde wind die de vlammen door de canyons joeg.

Alarmdiensten naderen de vuurzee in Malibu (Californië). Beeld AFP

De Amerikaanse meteorologische dienst spreekt van extreme omstandigheden en waarschuwt voor nog meer branden door de aanhoudende droogte, hoge zomertemperaturen en harde wind.

Een vrouw staat bij de verbrande resten van haar huis in Paradise. Ze wilde niet weg van haar terrein om haar veertien paarden te beschermen. Alle dieren overleefden de vuurzee.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden