Al 21 meldingen van zwijgcontracten in zorg

In de zorg blijken zwijgcontracten over misstanden bepaald geen uitzondering. Een week na de oproep van minister Schippers van Volksgezondheid om zulke contracten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg aan te geven, zijn al 21 meldingen gedaan. Dit heeft de zorginspectie IGZ meegedeeld.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil de zwijgcontracten in de zorg aanpakken.Beeld anp

De gemelde contracten komen uit diverse sectoren in de zorg. Het gaat om misstanden bij ziekenhuizen en de medisch specialistische zorg, de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg en farmaceutische bedrijven.

De meldingen kwamen bij de inspectie binnen na een oproep vorige week donderdag van minister Schippers. In een debat over de IGZ hekelde zij het fenomeen 'vaststellingsovereenkomsten'. Dergelijke contracten worden gesloten tussen een instelling en cliënt na een fout.

Rogier Mooij

Directe aanleiding voor Schippers was de dood van de 21-jarige tophockeyer Rogier Mooij in het Tergooiziekenhuis in Hilversum. Het ziekenhuis maakte fouten en sloot een contract met de moeder waarin staat dat ze niet mag praten met de media. Ook moest de moeder afzien van het indienen van een klacht bij de tuchtrechter en haar aangifte bij de politie intrekken. Het Tergooiziekenhuis zegt twee keer betalingen te hebben gedaan aan haar, ter vergoeding van kosten en schade.

Het zou ook kunnen zijn dat zorginstellingen met dergelijke contracten fouten proberen te verdoezelen. Ze zijn weliswaar verplicht 'calamiteiten' bij de inspectie te melden, zoals het onverwacht overlijden van een patiënt. Maar van het melden kunnen zij afzien als ook de nabestaanden hun mond houden. Het is dus mogelijk dat de IGZ nu via de aangemelde zwijgcontracten inzicht krijgt in niet eerder gemelde misstanden.

Overleden in een stuntelend ziekenhuis

De 21-jarige tophockeyer Rogier Mooij heeft pijn op zijn borst en is benauwd als hij op 3 november 2014 de spoedeisende hulp oploopt in het Tergooiziekenhuis in Blaricum. Nog geen twintig uur later is hij overleden. Lees hier wat er in de tussenliggende uren gebeurde. (+)

De moeder van de overleden 21-jarige tophockeyer Rogier Mooij vertelde deze week voor het eerst hoe het zwijgcontract met het falende Tergooiziekenhuis tot stand kwam, en waarom ze tekende. Lees het interview hier. (+)

Schippers wil de zwijgplicht en afspraken over het afzien van de gang naar de inspectie en de tuchtrechter wettelijk verbieden. In het debat met de Tweede Kamer riep zij mensen die al zo'n contract hebben gesloten op zich bij de inspectie te melden.

De IGZ gaat alle meldingen en contracten onderzoeken op 'ongewenste inhoud'. Het gaat dan om de verplichting te zwijgen, af te zien van een gang naar de tuchtrechter dan wel de inspectie, van aangifte bij politie of Openbaar Ministerie om strafrechtelijke vervolging te ontlopen. 'Het toezicht van de inspectie heeft immers tot doel de kwaliteit en veiligheid van de zorg te bewaken. En dit soort contracten staan hier haaks op', laat de IGZ weten.

De inspectie wil geen verdere toelichting geven op de meldingen en onderzoeken 'omdat te allen tijde voorkomen moet worden dat deze melders door toedoen van de inspectie in de problemen komen'. Het is dan ook onduidelijk of het alleen om contracten met cliënten of hun nabestaanden gaat of ook om overeenkomsten met zorgverleners, zoals specialisten of paramedici.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden