AkzoNobel: 8 procent meer omzet

AMSTERDAM - Prijsverhogingen en kostenbesparingen hebben AkzoNobel in het tweede kwartaal van dit jaar een beter resultaat opgeleverd dan vooraf werd verwacht. De Nederlandse verffabrikant zag de omzet de afgelopen drie maanden met 8 procent groeien vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, naar ruim 4,4 miljard euro.


Wel nam de afzet van producten de laatste drie maanden met 2 procent af ten opzichte van een jaar eerder, zo maakte het bedrijf donderdag bekend. Dat AkzoNobel desondanks zijn omzet en bedrijfsresultaat zag groeien, heeft volgens ING-analist Loek Groot voor een belangrijk deel te maken met een stijging van de productprijzen.


'AkzoNobel is erin geslaagd de prijs met 4 procent te verhogen. Dat vangt, samen met de reorganisatieplannen, die volumedaling op', aldus Groot. Naast de omzet bleek ook het bedrijfsresultaat met 593 miljoen euro fors hoger uit te vallen dan analisten eerder voorspelden. In het tweede kwartaal van 2011 was het resultaat nog 551 miljoen.


Winstmarges vergroten

Het bedrijf dat onder meer coatings en decoratieverven zoals Flexa en Sikkens produceert, kondigde eind vorig jaar bij monde van de toenmalige topman Hans Wijers een grootschalig 'prestatieverbeterprogramma' aan, met als doel de winstmarges te verhogen. Het programma moet vanaf 2014 het bedrijfsresultaat met 500 miljoen euro doen toenemen.


De nieuwe topman Ton Büchner liet donderdag weten vast te houden aan het herstructureringsprogramma van zijn voorganger, dat vooralsnog volgens schema verloopt.


Na de eerste twee kwartalen hebben achthonderd mensen het bedrijf verlaten en is het resultaat structureel verhoogd met 65 miljoen euro. In het komende half jaar moet dat met nog eens 135 miljoen euro toenemen.


Opvallend is dat AkzoNobel door prijsverhogingen ook de omzet bij zijn poot voor decoratieverven met 6 procent zag toenemen. 'We zitten immers in een markt waarin mensen minder snel hun huis verven', aldus Loek Groot.


Wel was de omzet van deze tak lager dan een jaar eerder, wat volgens de ING-analist te maken heeft met de hard oplopende prijzen van grondstoffen zoals titaandioxide, een belangrijk bestanddeel voor verf en lak.


AkzoNobel verwacht dat de grondstofprijzen de komende maanden verder zullen stijgen, zij het niet meer zo hard. Ook liet het bedrijf weten de recessie in Europa en een uitblijvend herstel in de Verenigde Staten zorgwekkend te vinden.


Ondanks het weinig florissante vooruitzicht reageerden beleggers positief: het aandeel AkzoNobel was met een winst van bijna 6,3 procent de grootste stijger op het Damrak. Volgens Groot komt dit doordat de markten nauwelijks nog opkijken van zo'n perspectief. 'Vrijwel alle bedrijven melden dat momenteel. Dus is het al een beetje ingecalculeerd.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden