Akzo Nobel voorziet tegenvallende winst

Akzo Nobel leverde gisteren fors in op de Amsterdamse effectenbeurs nadat het concern matige cijfers had bekend gemaakt. 'De cijfers over het eerste kwartaal van 2001 zijn een beetje minder', zei financieel directeur F....

Van onze verslaggever

Eind februari verwachtte Akzo nog over 2001 een nettoresultaat te behalen van 1 miljard euro. Dat zou 6 procent meer zijn dan de 946 miljoen euro van vorig jaar.

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers zei Fröhlich woensdag echter dat hij niet langer uitgaat van een stijging. Het streven is nu de winst van 2000 te evenaren. Oorzaak van de lagere winstverwachting is de afzwakkende economie in de Verenigde Staten.

In het eerste kwartaal van dit jaar behaalde het chemieconcern een nettoresultaat van 216 miljoen euro (476 miljoen gulden), 3 miljoen euro minder dan in dezelfde periode in 2000. De totale omzet steeg met 4 procent naar 3,5 miljard euro. Deze groei is vooral te danken aan de farmaceutische activiteiten, die 8 procent omzetgroei lieten zien tot 960 miljoen euro. Inmiddels zijn ze goed voor de helft van de totale winst.

Vooral dochter Organon (humane farmacie) doet het goed en dan vooral in de Verenigde Staten. De omzet is daar bijna verdubbeld. Daarom gaat Akzo het hoofdkantoor van Organon volgend jaar verplaatsen van Oss naar Amerika. Voor de 2700 werknemers in Oss verandert volgens Akzo weinig. 'De vestigingen in Oss en Newhouse (Groot-Brittannië) zullen zich nog meer gaan richten op onderzoek en ontwikkeling', aldus directeur farmacie P. Brons.

Volgens Akzo moet Organon uitgroeien tot een van de twintig grote spelers. Nu is het bedrijf nog nummer 27 van de wereldranglijst. Diosynth, de andere farma-dochter van Akzo, neemt, zoals dinsdag bekend werd, het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Convance Biotechnology Services over.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden