Weblog

Akwasi Frimpong: de wintersportheld van de Ghanezen

Akwasi Frimpong komt op 15 en 16 februari in actie op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, Zuid-Korea, bij het onderdeel skeleton. Terry Afram, een Ghanees-Nederlandse ondernemer, sprak in de Ghanese hoofdstad Accra met de sportheld. Hij legt in dit blog uit wat de skeleton-atleet voor hem zo inspirerend maakt.Skeleton-atleet Akwasi Frimpong woensdag 14 februari tijdens trainigraces in Pyeongchang.Beeld ap

Tropische roots, atletische aanleg en Winterspelen... Anders dan u wellicht verwacht refereer ik niet aan de film 'Cool Runnings'. Herinnert u zich die film nog? Het betrof een team atleten uit het zonnige tropische Jamaica dat voor de eerste keer een gooi deed naar de Olympische Winterspelen en zich totaal tegen de verwachting in ook succesvol kwalificeerde. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal was dat de eerste keer dat donkere participanten deelnamen aan een Olympisch wintertoernooi.

Dit keer is de hoofdrolspeler Akwasi Frimpong. Zijn verhaal luistert inderdaad nauw met de kaskraker uit 1993. Akwasi's Ghanese variant is mijns inziens echter indrukwekkender, spannender en inspirerender dan het Jamaicaanse equivalent.

Oordeelt u zelf: geboren en getogen in de stad Kumasi, verhuist Akwasi op 8-jarige leeftijd naar de Amsterdamse Bijlmer. Eenmaal in Nederland krijgt Akwasi als gevolg van het ontbreken van de 'juiste papieren' het ongelukkige embleem 'illegaal' aangemeten. Jaar-na-naar vecht tiener Akwasi om de ongewenste betiteling teniet te doen en in 2008 wint Akwasi die dertien jaar durende strijd.

'GoldenSprint'
Frimpong blijkt zijn doorzettingsvermogen en veerkracht niet alleen in te kunnen zetten op het juridische strijdtoneel, maar ook op de 100 en 200 meter. Akwasi sprint door de rangen van de Nederlandse atletiek en wordt liefkozend 'GoldenSprint' genoemd als gevolg van zijn atletische successen. Het duurt maar even en Nederland kan niet meer om Akwasi heen, zelfs Johan Cruyff niet; de heren worden zelfs de beste vrienden.

Akwasi bereikt de Nederlandse top maar wil meer. 'Ik had maar één doel en dat was de Olympische Spelen halen, ik moest en zou dat bereiken', vertelde hij mij. Akwasi is vastberaden en zet alles op alles om op-het-meest imposante toernooi mee te kunnen dingen. Maar een hardnekkige blessure gooit roet in het eten. 'I was devastated, I saw everything I worked so hard for just crush in front of my eyes' vertelt Akwasi met een geëmotioneerd Amerikaans-Engels accent.

Akwasi hangt na het mislopen van de Olympische Spelen zijn spikes voorlopig aan de denkbeeldige wilgen, vertrekt naar Amerika en bouwt daar een nieuw leven op: hij excelleert als student Marketing aan de Universiteit van Oregon, ontmoet zijn toekomstige echtgenote en baby-momma Erica. Akwasi begint een carrière in de stofzuigerverkoop en heeft succes, bevestigt de Amsterdammer.

Het gaat Akwasi voor de wind. Zijn vrouw Erica inspireert Akwasi uiteindelijk toch om zijn in-de-ijskast-verborgen droom te ontdooien. 'Ze zei me dat ze niet wilde dat ik als ik 99 ben nog steeds loop te jammeren over mijn Olympische droom, die ik nooit vervulde. Dus dat ik me op mijn droom moest concentreren, dan zou zij e extra kosten wel dragen.'

Akwasi komt via een omweg uit bij het bobsleeën en het skeleton racen: 'Ik had er de bouw voor en door mijn atletische ervaring was er potentie, but I had to start from zero'.

Bobsleeën promoten in Ghana
Ik spreek Akwasi trouwens in Accra, Ghana. Hij is die week aanwezig in zijn geboorteland om officieel de Ghanese bobslee- en skeletonbond, 'The Bobsled and Skeleton Federation - Ghana', op te richten. Klimaat-technisch lijkt het plaatje niet helemaal te kloppen, maar Akwasi flikt het.

Onder het genot van een koud flesje Supermalt doet Akwasi zijn verhaal: 'Met mijn deelname wil ik bijdragen aan het verbeteren van het zelfvertrouwen van jongeren in Ghana, in Nederland en elders ter wereld. Ik wil hen laten zien dat ze moeten durven dromen en dat alles mogelijk is als je het maar gelooft, ook het onwaarschijnlijke. Ik hoop hiermee ook de Ghanese jongeren te inspireren om deze wintersport een kans te geven.'

Dit lijkt al aardig te lukken: in een paar dagen tijd zijn er tientallen jongeren te vinden bij de Decathlon in de Junction Mall in Accra, waar Akwasi clinics organiseert. Op 15 en 16 februari 2018 is het dan zover: Akwasi zal dan in Pyeongchang in actie komen en er alles aan doen om het Olympische goud te winnen. GoldenSlide? We zullen het zien: Toi, Toi, Toi.4569675

Akwasi Frimpong en de auteur Terry Afram in Accra.Beeld ta
AkwasiFrimpong traint.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden