Aktie tegen Shell is schaamlap voor het milieu

Natuurlijk is het niet fraai wat Shell van plan was te doen met zijn boorplatform. Maar de hele discussie die er nu over ontstaan is, vind ik enigszins overdreven en niet helemaal eerlijk tegenover Shell....

Als men dan toch zo nodig kritiek op Shell moet hebben, moet je ook consequent zijn. Dan moet je geen produkten meer kopen die zijn gemaakt in de chemische industrie, waarbij de zeer schadelijke chemicaliën net zo goed in de Noordzee terecht komen. Of we gaan ons met zijn allen inzetten voor een beter milieu, of we dumpen en lozen al onze troep in de Noordzee, maar niet dat moraliserende vingertje in de richting van Shell.

Overigens, de beste oplossing om van de Brent Spar af te komen: sleep het naar Mururoa en gooi de Franse atoombom erop, dan zeurt niemand er meer over.

TER APEL M.E. Peters

Kunst

Misschien had Shell, voor wat de Brent Spar betreft, met Christo in zee moeten gaan. Als Christo, onder de noemer kunst, de Brent Spar ingepakt en wel tot zinken had gebracht, had Shell waarschijnlijk een omzetstijging gerealiseerd.

Het is maar hoe je de milieuvervuiling aankleed.

TILBURG Nils Oudejans

Politiek machtsspel

Prachtig.

Shell trekt zijn voornemen in om het olieplatform Brent Spar in de Noordzee af te zinken. Triomf op het Europese vasteland, woede in Engeland. De vraag die onmiddellijk opkomt is: wie heeft er nu gewonnen? Is de winnaar Greenpeace, Duitsland, Shell, de Europese burgers of het milieu?

De rol van Duitsland in de ontwikkelingen mag zeker vreemd genoemd worden. Waarom was de reactie zo heftig? Draagt Duitsland het milieu zo'n warm hart toe dat het een soort moederrol moet gaan spelen? Als je het Duitse milieubeleid - bijvoorbeeld het autobeleid - beschouwd, lijkt zo'n mogelijke moederrol wel wat overdreven. Het idee dringt zich op dat er een politiek machtsspel is gespeeld over de rug van het milieu. Engeland is voor schut gezet, Duitsland en Nederland kijken vol leedvermaak toe.

Wat de motieven ook zijn geweest, de grote beschuldigende vinger moet niet zozeer naar Shell worden gestoken, maar naar de Europese Unie. Zolang er nog geen eenduidige en in elk EU-land toegepaste regelgeving is, zullen dergelijke voorvallen steeds vaker voorkomen.

Het wordt zaak, zeker met de zogenaamde Europese eenwording, de (milieu)wetgeving goed op elkaar af te stemmen, zonder dat elk land weer zijn eigen uitzonderingen maakt. Op deze manier kan de EU wezenlijk bijdragen aan de uit de hand lopende milieuproblematiek.

ALKMAAR J.W.G.J. Jansen

Dwars

Waarom is iedereen nou opeens zo verbaasd over het massale - en uiteindelijk succesvolle - verzet tegen Shells snode Brent Spar-dumpplan?

Het is toch heel logisch. We weten allemaal donders goed dat we bezig zijn onze planeet te beroven van haar natuurlijke hulpbronnen. 'Ergens' zit ons dat dwars. En dus komt het goed uit dat we dat collectieve schuldgevoel kwijt kunnen door het te richten op 'die rovers' van Shell. Ook al omdat die firma pas nog prachtige winstcijfers presenteerde.

Maar wij blijven allemaal schuldig, helaas.

AMSTERDAM Jan van Erp

Nationale trots

'Eens komt de vraag: waar stop je eens een keer, hoe leg ik het uit aan mijn kinderen. Blijkbaar heerst er een groot gevoel van onrust onder de mensen, en dan grijpen ze dit aan', aldus minister Weijers in de Volkskrant van 21 juni. Hij haalt me de woorden uit de mond.

Omdat ook ik zeer verontwaardigd was over het plan van Shell om een olie-installatie te laten zinken, heb ik snel een auto aangeschaft. Zo kon ik samen met anderen via een boycot van Shell blijk geven van het diepgewortelde milieubewustzijn.

Als ik dit later aan mijn kinderen moet uitleggen, toon ik ze het plakboek met platgereden egeltjes. Misschien kunnen ze met mij dan de nationale trots over het grote gevoel van onrust delen.

GRONINGEN Geert Bosma

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden