AKP wil macht van Hof inperken

De Turkse regeringspartij AKP wil de macht van het Constitutionele Hof van Turkije beperken. Daartoe wil de AKP weer een senaat instellen....

AFPAP en Reuters

Het voornemen is een reactie op de afwijzing van het hof een parlementsbesluit hoofddoekjes op universiteiten toe te laten. Het hof wil de AKP verbieden en 71 parlementsleden, onder wie president Gül en premier Erdogan, voor vijf jaar van elke politieke functie uit te sluiten wegens ‘islamistische activiteiten.’

De regering heeft officieel nog geen commentaar gegeven op het plan de senaat in ere te herstellen. Deniz Baykal van de seculiere oppositiepartij CHP verklaarde op tv fel tegenstander te zijn.

Toptan, voormalig AKP-parlementariër, is in zijn nieuwe functie officieel neutraal. Protocollair is hij, na de president, de hoogste in rang. Hij benadrukte dat ‘het hof een besluit heeft genomen over de inhoud van een wet die door 411 afgevaardigden van ons parlement is aanvaard, terwijl het hof volgens de grondwettelijke regels alleen procedures kan onderzoeken’. Het parlement heeft 550 zetels.

Ook de vicevoorzitter van de AKP, Dengir Mehmet Firat, verklaarde dat het besluit van het hof om het toestaan van het dragen van hoofddoekjes op universiteiten te verbieden, tegen de scheiding van machten ingaat.

Toptan suggereerde dat Turkije een nieuwe grondwet moet krijgen, waarin plaats is voor een senaat naast het parlement. Dat zou het Constitutionele Hof ‘verlichting geven’, aldus de parlementsvoorzitter.

Twee jaar na een militaire staatsgreep, in 1980, werd de senaat afgeschaft, omdat de militairen meenden dan dit gremium wetgeving vertraagde.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft het besluit van het Turkse hof dit weekeinde bekritiseerd. Volgens Holly Cartner, directeur Europa en Centraal-Azië van HRW, betekent het besluit ‘dat vrouwen die een hoofddoek willen dragen, worden gedwongen te kiezen tussen hun religie en hun opleiding’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden