AKO-farce

Dat het niemand iets kan schelen welke boeken er nu weer voor de AKO Literatuurprijs zijn genomineerd, ligt ook aan de luiaards die in de jury zitten. Laatst stuurde de secretaris mij het juryrapport. Maar dat lijkt niet op een rapport! Het is een opsomming van zes boeken (geschreven door Kees van Beijnum, Oscar van den Boogaard, Tom Lanoye, Willem Jan Otten, Koen Peeters en David van Reybrouck), die flaptekstgroot in hinkend Nederlands worden samengevat.

Een heel jaar lezen en vergaderen, en dan met zo'n vodje voor de dag komen. De uitverkorenen zullen gedwee opdagen, straks bij de bekendmaking op 8 november in het Teylers Museum in Haarlem. Ze krijgen presentie-geld, en mogen misschien iets op tv zeggen. Goed voor de publiciteit, zal de uitgever menen. Maar iedereen zou daar ook eens weg kunnen blijven, om de jury te wijzen op haar incompetentie.


Geen enkele verantwoording voor de willekeur die de keuze tekent. Waarom deze zes? Waar zijn Margriet de Moor, Thomas Rosenboom, Franca Treur, Annejet van der Zijl en Yasmine Allas gebleven? Een rapport hoort visie te tonen. Daar heeft deze jury lak aan. Voorzitter Femke Halsema had haar opdracht in een vroeg stadium moeten teruggeven: met deze broddelaars is niets aan te vangen.


Over de landelijk afgekraakte roman van Oscar van den Boogaard, niettemin nu genomineerd: 'Dit is een roman zoals je hoopt dat iedere roman zal zijn wanneer je de eerste bladzijde openslaat.' Dat hoop ik helemaal niet! En hoe doe je dat, een bladzijde openslaan?


Over Tom Lanoye: 'Over hoe achterblijvers zich vastklampen aan een herinnering als een hopeloos doekje voor een onstelpbaar bloeden.' Een hopeloos doekje dat zich vastklampt? Een doekje voor een bloeden?


Moeilijk is het niet te voorspellen dat het tussen Van Reybrouck (Congo) en Lanoye (moeder overleden) zal gaan. Als Halsema slim is schrijft ze de lofrede tenminste zelf, en laat ze dat niet over aan de verantwoordelijken voor de farce die juryrapport heet.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden