Akkoord

DE BETROUWBARE MANNETJES

Ding Dong, the Witch is Dead. De Betrouwbare Mannetjes waren nog aan het nagenieten van het rijke palet aan meningen over de Britse Rita Verdonk, toen het nieuws van de week brak. Sociaal akkoord. Hoera! Is ie dan! Het kabinet, Bernard Wientjes en die man van de FNV waren er eindelijk uit. Een 'mensenakkoord' noemde die vakbondsmeneer het. Premier Rutte sprak van een historisch akkoord. Het zoveelste. Als je het maar vaak genoeg zegt, haal je de geschiedenisboekjes wel, zal hij hebben gedacht.

En hup, daar werd de meningenpolonaise ingezet. Pappen en nathouden! Overgeleverd aan de polder! Een Mensenakkoord? Een bange-mensenakkoord hooguit. Jullie lekker bezuinigen en wij extra geld uitgeven? Durf nou eens precies te doen wat wij zeggen! Nee hoor, dramatisch akkoord. Bah.

Slappe hap, die Rutte. En dat begon maandag al. Terwijl vrolijk opgedofte demonstranten buiten in de lentekou It's raining men stonden te scanderen, liet de premier binnen onze natiestaat te kakken zetten door een Russische machtsdwerg. Ja maar jullie hebben een pedovereniging. En een rare politieke partij. 'Je hebt zelf een rare politieke partij! Sjongejonge!', hadden wij van Rutte wel verwacht, maar hij zweeg deze keer. Kijk, dat zou Maggie nou nooit zijn overkomen. Daar waren we na het verslinden van al die necrologieën, columns, quotes en commentaren van overtuigd. Wist u trouwens dat ze haar the Iron Lady noemden?

Toch zat het ons niet helemaal lekker. Dat the Iron Lady (want zo werd ze genoemd, the Iron Lady) kleurrijk was, kwam toch vooral doordat veel Engelsen haar, zacht gezegd, een kutwijf vonden. Dat blauwe mantelpakje mocht op ons dan beschaafder overkomen dan het gedrag van de huidige grafdansers, stiekem begrepen we ze wel. Veel reden om Margaret Thatcher te vieren, hadden ze tot nu toe niet gehad. Sterk leiderschap maakt een hoop slachtoffers, zeggen wij altijd maar.

We keken het meest recente historische akkoord uit de recente historie er nog eens op na. Ja, die paar scherpe randjes die het regeerakkoord nog had, waren er nu ook wel afgevijld. En de hoop dat we ons laatste beetje koopkracht collectief bij de Mediamarkt zullen stukslaan, lijkt ons ook wat ijdel. De Betrouwbare Mannetjes kopen bijvoorbeeld nooit een nieuwe tv als er geen E- of WK voor de deur staat. Maar ach, het had allemaal een stuk erger gekund.

Wij verkiezen elke dag van de week de bruine drab van het sociaal akkoord boven het blauwe mantelpakje van Thatcher. Een beetje eendracht kan geen kwaad. De geschiedenisboekjes zal Rutte er misschien niet mee halen, maar de champagne zal in ieder geval onder de kurk blijven als hij te zijner tijd het loodje legt. Ondertussen hoeven wij niet te aanschouwen hoe hij als een moderne tsaar met ontblote kippenborst over de Veluwe galoppeert. En dat is ook wat waard.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening: het is onzinnig om te verlangen dat we meer geld gaan uitgeven zolang we door al die DDoS-aanvallen geen bitcoins kunnen kopen.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes - Melle Runderkamp en Simon Hendriksen leveren wekelijks een handzame mening waar u gerust mee kunt aankomen bij voetbalvereniging, koffieautomaat of schoonouders.

Twitter @BetMannetjes

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden