Akkoord voorziet in beperkte loonstijging

De CAO-lonen zullen in 2005 uiterst beperkt stijgen. De uitkering bij ziekte wordt bovendien niet meer vanzelfsprekend aangevuld tot het volledige loon....

Van onze verslaggeefster

De afspraak is onderdeel van het centraal akkoord dat de sociale partners en het kabinet willen afspreken. Daarover is vrijdagavond door de drie partijen overlegd.

Werkgevers sloten zich aan bij het concept-akkoord van vakbeweging en kabinet over WAO, WW en vroegpensioen. Een akkoord van de drie partijen moet het conflict over het sociaal-economisch beleid van het kabinet beslechten, en een eind maken aan de stakingen van de vakbeweging. Werkgevers wilden oorspronkelijk een afspraak over strikte loonmatiging voordat zij zich aansloten bij het concept-akkoord. Na uitvoerig overleg namen zij toch genoegen met de toezegging van de vakbeweging dat de 'contractloonstijging uiterst terughoudend zal zijn', zoals al in het conceptakkoord stond.

Over aanvullingen op de wettelijke uitkering bij ziekte, 70 procent van het loon, is afgesproken dat eventuele CAO-afspraken over aanvullingen in het tweede jaar bezuinigd worden op de aanvulling in het eerste jaar verzuim. In het eerste jaar wordt de uitkering nu vrijwel overal tot het volledige loon aangevuld. Door deze afspraak stijgen de uitgaven van werkgevers voor zieke werknemners niet. De werkgever moet de uitkeringen aan zieke werknemers en de eventuele aanvullingen daarop, twee jaar lang betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden