Akkoord voor CDA op perfect moment

den haag Alles draait om timing, vooral voor het CDA, dus donderdag is de dag. Dan willen de christen-democraten met VVD en PVV het regeer- en gedoogakkoord presenteren; net op tijd voor het congres van de christen-democraten op zaterdag, en met kortst mogelijke tussenpoos waarin verzet in die kring zou...

Van onze verslaggevers Kim van Keken en Ron Meerhof

Half twaalf maandagavond waren de onderhandelaars in een opvallend dartele stemming. VVD-leider en beoogd premier Mark Rutte schreeuwde olijk door het raam naar de verzamelde pers: ‘Ga toch lekker naar huis, joh. Het komt allemaal goed.’

De stemming was zo uitgelaten dat menigeen zich afvroeg waarom niet meteen ook een regeerakkoord uit het raam werd gegooid. Ze zijn toch klaar?

In plaats daarvan volgde wederom een volle dag ‘radiostilte’. Ook dinsdag werden de clichés en nietszeggende citaten schaamteloos aaneengeregen. ‘Het is pas een succes als het succesvol is’, zei CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen. ‘We zijn de laatste loodjes aan het leggen’, meldde Geert Wilders van de PVV.

Pas helemaal op het eind van de 111de dag van de formatie was de kogel door de kerk. De timing is perfect, zeggen alle betrokkenen. Alles wijst erop dat donderdag Het Stuk daadwerkelijk aan Nederland gepresenteerd kan worden. Dan hebben de mastodonten van het CDA niet al te veel tijd (twee dagen) om hun gal te spuwen over het akkoord, zeggen voorstanders van het kabinet.

Zaterdag is namelijk de dag dat het congres (duizenden leden van het CDA) zich uitspreekt over het kabinet Rutte/Verhagen, met gedoogsteun van de PVV van Wilders. De CDA-fractie – althans de voorstanders van dit kabinet – willen tegenstemmende prominenten niet al te veel ruimte geven om hun verhaal te doen.

Twee dagen is perfect. Maar het spel is nog niet helemaal gespeeld, ook al hebben de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV een akkoord bereikt. Eerst moeten de fracties zich er nog over buigen. Met potlood staat vandaag ‘13.00 uur’ in de agenda’s.

De fractieleden mogen het voorlopige regeerakkoord alleen inzien en moeten het na lezing inleveren. Een nieuwe versie met aanvullingen en veranderingen gaat dan terug naar de onderhandelingstafel. Naar verwachting is dat in de loop van woensdagavond. Verwacht wordt dat donderdagochtend de fracties bijeenkomen om de definitieve versie te accorderen: ‘een klap erop’, in het politieke idioom.

Parallel aan dat proces zijn dan de voorbereidingen in het land al in volle gang. De zaaltjes waar de provinciale afdelingen vrijdag bijeenkomen, zijn besproken. Dat geldt ook voor de Rijnhal in Arnhem en de uitnodigingen liggen al klaar op het partijbureau. CDA-Kamerleden staan in de startblokken om het akkoord in de provincies te verdedigen en toe te lichten.

Maar Rutte uitte dinsdagavond nog wel een laatste waarschuwing: ‘De champagne kan pas open als we op het bordes staan.’ Lukt het niet om op donderdag met een geheel afgerond akkoord te komen, dan komt het ook niet op vrijdag, bezweren ingewijden, want dat is te laat voor een congres en dan moet de hele operatie een volle week verschoven worden.

‘We moeten er niet aan denken: Aantjes en Lubbers lekker samen aan een tafel in televisieprogramma’s als Buitenhof zeker, en dan de hele week verder doorzagen totdat we eindelijk een congres kunnen houden. Neuh’, aldus een CDA’er.

Wordt het onverhoopt niet deze donderdag, dan valt het akkoord op zijn vroegst weer de woensdag daarop te verwachten, zeggen betrokkenen. Niemand hoopt het, maar het kan wel. ‘Het is echt pas klaar als het klaar is’, zegt een ingewijde. ‘We laten ons niet opjagen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden