Update

Akkoord VN-top Lima over raamwerk klimaatverdrag

In de Peruaanse hoofdstad Lima hebben de ruim 190 deelnemende landen aan de VN-klimaattop een akkoord bereikt. Ze zijn het eens geworden over een raamwerk voor een nieuw klimaatverdrag, dat volgend jaar tijdens de volgende top in Parijs kan worden getekend.

Redactie
Activisten verkleed als wereldleiders vragen in Lima aandacht voor klimaatverandering en de stijgende zeespiegel Beeld ap
Activisten verkleed als wereldleiders vragen in Lima aandacht voor klimaatverandering en de stijgende zeespiegelBeeld ap

Dat akkoord is erop gericht verdere opwarming van de aarde te voorkomen. Het moet de opvolger worden van het Kyoto Protocol uit 1997.

In de slottekst van Lima is afgesproken dat alle landen volgend jaar plannen voor hun eigen land indienen bij de VN voor het terugdringen van de CO2-uitstoot. Maar de eisen daarvoor zouden vaag zijn. Milieuorganisaties spreken van een zwak en inefficiënt compromis dat de internationale klimaatregels verzwakt.

Volgens de VN zijn de beloftes van alle landen samen te gering om de opwarming van de aarde deze eeuw te beperken tot de afgesproken 2 graden Celsius. Hoe hoger de temperatuurstijging, des te groter de gevolgen voor de zeespiegelstijging en de natuur.

Deelnemers van de klimaattop in Lima. Beeld afp
Deelnemers van de klimaattop in Lima.Beeld afp

Ontwikkelingslanden

De slottekst stelde ontwikkelingslanden gerust, waaronder China en India. Zij waren bezorgd dat opkomende economieën te veel zouden lijden onder de inperkingen. Veel ontwikkelingslanden vinden dat de rijke landen harder moeten beloven dat ze geld bijeen brengen waarmee de schade gecompenseeerd kan worden die ontstaat door stormen, overstromingen of de stijgende zeespiegel.

'We hebben gekregen wat we wilden', zei de Indiase minister van Milieu Prakash Javedekar. Volgens hem is afgesproken dat de rijke landen het voortouw nemen bij de inperking van CO2-uitstoot.

Die verbintenissen moeten de uitstoot van broeikasgassen op mondiaal niveau terugdringen, om de klimaatopwarming te begrenzen tot twee graden. De EU wil tegen 2030 minstens 40 procent minder CO2 uitstoten in vergelijking met 1990. Industriële grootmacht China wil pas vanaf 2030 zijn uitstoot reduceren.

Ramkoers

China en de Verenigde Staten lagen eerder nog op ramkoers bij de VN-klimaatconferentie. China vond dat een voorstel voor een nieuw klimaatverdrag te veel drukte op de armere landen en riep op het te verwerpen. De conferentie zou vrijdag al eindigen, maar werd verlengd.

Van oudsher waren de westerse landen de grote vervuilers, maar nu zijn het de opkomende economieën die tegelijk het meeste broeikasgas uitstoten en meer welvaart creëren voor hun eigen bevolking.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden