Akkoord verdient steun

Te hopen valt dat de FNV-leden het pensioenakkoord steunen, ook al bevat het voor werknemers weinig vrolijks.

FOKKE OBBEMA

De afwijzing van het pensioenakkoord door FNV Bondgenoten relativeert in hoge mate de tevreden commentaren die vooral in Den Haag vrijdag opklonken. Het nee van voorzitter Van der Kolk maakt het twijfelachtig of de FNV-achterban wel gaat instemmen. Hopelijk zal dit wel gebeuren.

Voor de weerstand van FNV Bondgenoten valt zeker begrip op te brengen. Het akkoord bevat voor werknemers weinig om vrolijk van te worden. De zekerheid over de pensioenhoogte die het bestaande stelsel biedt, wordt straks ogenschijnlijk minder. Eén ongunstige zekerheid is er wel: eerder stoppen met werken kost de betrokkene 6,5 procent van zijn AOW. Met name bij lage inkomens komt dat aan. De kernboodschap, langer doorwerken, hoeft ook al niet op geestdrift onder werknemers te rekenen.

Aan de pluskant staan minder tastbare voordelen. Zo blijft het pensioenstelsel dankzij deze hervorming in de toekomst betaalbaar. Ook worden pensioenfondsen onder dit nieuwe regime beter in staat gesteld op financiële tegenvallers te reageren. Dat is een belangrijke verbetering, na alle onzekerheid over lagere pensioenen als gevolg van slechte prestaties van de fondsen.

Die pensioencrisis legde bloot dat de zekerheid van een vast bedrag die het huidige stelsel op papier biedt, slechts schijn is. Wanneer de rendementen op het gespaarde geld uitblijven, komt een lager pensioen in beeld. Vasthouden aan een schijnzekerheid, zoals Bondgenoten doet, komt krampachtig over.

Bovendien is langer doorwerken als gevolg van de vergrijzing hoe dan ook onvermijdelijk - die trend is in heel Europa zichtbaar. Afwijzing van dit akkoord zou niet meer dan uitstel van executie zijn. In elke andere variant zullen werknemers toch door deze zure appel heen moeten bijten. De FNV-leden zijn dan ook hopelijk tot dat laatste bereid. Dan kan er eindelijk vooruitgang in deze slepende kwestie worden geboekt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden