Akkoord verdeling hulpgeld Sri Lanka

De regering van Sri Lanka heeft vrijdag met de Tamil-rebellen een overeenkomst gesloten over het verdelen van de internationale hulp voor slachtoffers van de tsunami-ramp....

Nadat het document in de hoofdstad Colombo namens de regering was getekend brachten Noorse bemiddelaars het voor ondertekening naar Kilinochchi, ‘hoofdstad’ van het gebied in het noordoosten van Sri Lanka dat door de Tamil Tijgers wordt beheerst. De overeenkomst, tot stand gekomen met bemiddeling van Noorwegen, voorziet in het gemeenschappelijk beoordelen en goedkeuren van hulpprojecten in Tamil-gebied. Nadat de vloedgolf Sri Lanka had getroffen werd door de internationale gemeenschap voor drie miljard dollar aan hulp toegezegd.

Tot nu toe verliep de hulpverlening in het noordoosten aanzienlijk trager dan in andere delen van het land, al was en is in alle getroffen gebieden kritiek te horen op de voortgang van de wederopbouw. De rebellen verweten de regering de slachtoffers in hun gebied achter te stellen bij getroffenen elders en eisten medezeggenschap over het toewijzen van de hulpgelden. De meeste donoren geven de hulp liever niet direct aan de Tamil Tijgers omdat deze groepering bij veel landen te boek staat als een terroristische organisatie.

Het akkoord werd verwelkomd door hulporganisaties, maar fel bekritiseerd door onder meer marxisten en boeddhistische monniken, die vrezen dat de Tamil Tijgers door het akkoord aan internationaal gezag winnen en dat daarmee de soevereiniteit van Sri Lanka wordt ondermijnd.

Gisteren gebruikte de politie traangas tegen honderden demonstranten die voor het parlementsgebouw in Colombo tegen het akkoord wilden demonstreren. Het marxistische Volksbevrijdingfront, een belangrijke partner in de coalitie van president Chandrika Kumaratunga, stapte eerder deze maand uit de regering uit protest tegen samenwerking met de Tamil-rebellen en verzwakten daarmee de positie van de coalitie.

Voor de moslimgemeenschap is het akkoord het zoveelste bewijs dat haar onrecht wordt aangedaan. Zij had als gelijkwaardige derde partij betrokken willen zijn bij de overeenkomst. ‘Waarom zijn de zwaarst getroffenen uitgesloten', vroeg een moslim-minister zich af. Volgens hem is zo'n 50 procent van de slachtoffers moslim. Veel moslims koesteren een diep wantrouwen tegen de Tamil-rebellen, overwegend hindoes. Tijdens twee decennia van burgeroorlog richtten rebellen herhaaldelijk moordpartijen aan onder de moslims, die vooral in het oosten van Sri Lanka wonen.

Na de Tamils (18 procent van de bevolking van 18,9 miljoen) vormen moslims (7 procent) de tweede minderheid in Sri Lanka, waar Singalezen (75 procent) de meerderheid vormen.

Veel hulpverleners klaagden de afgelopen maanden over gebrekkige coördinatie en bureaucratie bij de hulpverlening. Een vissersdorp kreeg boten zonder motor, terwijl een ander vissersdorp motoren zonder boten ontving. Voor daklozen werden tijdelijke woningen van golfplaat neergezet, die te heet waren om er langer dan een uur in de blijven. Zes maanden na de ramp wonen nog de meeste van de 500 duizend Srilankanen die hun huis verloren in tijdelijke woningen of bij familie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden