Akkoord sociale partners pas in loop van april

Een akkoord tussen vakbonden en werkgevers is pas in de loop van april te verwachten. De Stichting van de Arbeid, hun officiële overlegorgaan, heeft dat maandag aan minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken laten weten. Asscher had eerder gezegd eind deze maand op een akkoord te rekenen.

Ton Heerts (M), voorzitter van vakcentrale FNV en Bernard Wientjes (2eR), voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW tijdens de start van het sociaal overleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties. Beeld anp

n een brief aan Asscher schrijft de Stichting van de Arbeid dat er sinds 15 maart officieel onderhandeld wordt. Maandag is het bestuur van de stichting opnieuw bijeengeweest om de voortgang te bespreken. 'Dit beraad heeft ertoe geleid dat sociale partners verwachten in de loop van april meer duidelijkheid te kunnen geven. Binnen de stichting wordt in een stevig tempo doorgewerkt op de verschillende thema's', staat in de brief.

FNV-voorzitter Ton Heerts en zijn collega Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW zeiden eerder op de dag al dat de door Asscher genoemde datum van eind maart niet gehaald zou worden. Asscher heeft eerder gezegd dat als dat niet gebeurt, er sprake is van 'een nieuw feit'. Het kabinet zal zich dan volgende week beraden. Waarschijnlijk stuurt het een aantal omstreden bezuinigingsplannen naar de Tweede Kamer. Die hield het tot dusver op zak om het sociaal overleg niet te frustreren.

Duidelijkheid
Zowel Heerts als Wientjes zei maandag zich niet geroepen te voelen het kabinet 'overeind te houden'. Het kabinet moet volgens EU-afspraken eind volgende maand zijn ontwerpbegroting voor 2014 aan Brussel voorleggen. Daarom had het kabinet de deadline van 1 april aan het sociaal akkoord gehangen. 'Voorlopig komt er nog geen duidelijkheid. Ik kan het niet mooier maken', zei Heerts maandag al tijdens een congres in Den Haag.

D66-leider Alexander Pechtold wil zo snel mogelijk een Tweede Kamerdebat met premier Mark Rutte en minister Asscher nu vakbonden en werkgevers de deadline van 1 april voor een sociaal akkoord niet halen.

Pechtold vindt dat het kabinet niet te lang moet wachten op de sociale partners. 'Het is belangrijk dat er een sociaal akkoord komt, maar het kabinet moet besluiten niet voor zich uit schuiven. Voor het vertrouwen van mensen is het cruciaal dat er knopen worden doorgehakt in Den Haag. Alles wacht nu op alles.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden