Akkoord Schippers met huisartsen

De tarieven van huisartsen worden niet gekort. Als tegenprestatie gaan huisartsen voor 50 miljoen euro besparen op uitgaven aan medicijnen door de goedkoopste geneesmiddelen voor te schrijven. Dat zijn minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) en de huisartsen, verenigd in de LHV, vrijdag overeengekomen.

DEN HAAG - De huisartsen hebben vorig jaar 99 miljoen euro te veel uitgegeven. Dat leidt nu niet tot een korting voor de huisartsen. Mochten de kosten in 2012 opnieuw het budget te boven gaan, dan zal Schippers proberen een korting te voorkomen, zo heeft ze toegezegd.


Volgens voorzitter Steven van Eijck van de Landelijke Huisartsenvereniging, is 'de patiënt de grote winnaar vandaag'. 'Door het akkoord keert de rust terug, ontstaat stabiliteit en kan de huisartsenzorg weer groeien', aldus Van Eijck.


In december vorig jaar nog wilde Schippers met steun van VVD, CDA en PVV de kostenoverschrijding terughalen door de huisartsentarieven te verlagen. Dat kwam haar toen op het verwijt van onder andere de PvdA te staan dat zij daarmee de huisartsenzorg 'kapot bezuinigt'.


De huisartsen hebben ook toegezegd doorverwijzingen naar medisch-specialistische zorg zoveel mogelijk te beperken. In ruil voor het meer vervullen van deze 'poortwachtersfunctie' mogen de uitgaven voor de huisartsenzorg met 2,5 procent stijgen.


Daarnaast zijn er extra uitgaven mogelijk voor meer zorg in de buurt, waarbij de huisarts een centrale rol krijgt.


Innovatieve methoden

De huisartsen zullen daarvoor innovatieve methoden stimuleren, zoals e-health en op de bewoners afgestemde openingstijden. Patiënten zullen bij de huisarts op naam ingeschreven blijven, omdat de minister de persoonlijke relatie tussen huisarts en patiënt wil behouden.


Schippers zegde ook toe dat de binnenkort verwachte uitkomsten van onderzoeken naar de inkomens en kosten van huisartsen en huisartsenzorg, geen consequenties hebben voor de bekostiging in 2013.


Met het akkoord wordt een roerige periode afgesloten. Een langdurige discussie over te veel gemaakte kosten in 2009 en 2010 leidde eind vorig jaar nog tot een huisartsenstaking.


Premier Mark Rutte noemde het akkoord het 'vierde belangrijke akkoord in de gezondheidszorg' dat Schippers in 'een kleine twee jaar' heeft bereikt. Rutte noemde de overeenkomsten met de medisch specialisten, de ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) als de eerste drie. Dat zorgt volgens de premier voor grote kostenbesparingen. 'We zijn er nog niet, maar dit zijn wel allemaal aanzetten om mensen hun vak terug te geven.'


Belangrijker rol bij GGZ

Maandag werd ook al een akkoord gesloten met de GGZ. Daarin werd afgesproken dat patiënten vaker thuis zullen worden behandeld, waarbij de huisartsen een belangrijkere rol zullen krijgen. De huisartsen hebben nu toegezegd dat ze hierop zullen inspelen.


Er komt extra geld beschikbaar voor de rol die de GGZ-praktijkondersteuners van huisartsen kunnen gaan spelen.


Huisartsen en kabinet zeggen meer samenwerkingsverbanden tussen huisartsenposten en spoedeisende hulpposten te willen. Wanneer deze samenwerking tot een financiële overschrijding mocht leiden, wordt deze niet vertaald in een tariefskorting voor huisartsen, zo belooft Schippers.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden