Akkoord sancties VN tegen Iran

De Verenigde Staten zijn het eens geworden met China en Rusland over nieuwe sancties van de Verenigde Naties tegen Iran.

De sancties zouden Iraanse banken en bedrijven treffen die te maken hebben met het atoomprogramma. Er zouden internationale inspecties komen van schepen die mogelijk vracht vervoeren voor raketten of kernreactoren van Iran. Een reeds bestaand wapenembargo zou worden uitgebreid.

Doelwit zijn vooral bedrijven en banken die onder Irans machtige Revolutionaire Garde vallen. Buitenlandse handel en kredieten zouden voor deze bedrijven onmogelijk worden gemaakt.

Ontwerpresolutie

Initiatiefnemer van de sancties is Washington, maar Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China stemmen in met de ontwerpresolutie. Clinton bracht het nieuws uitdrukkelijk als antwoord op het akkoord over uranium tussen Iran, Turkije en Brazilië, dat maandag werd aangekondigd. Iran hoopte dat het akkoord sancties zou afwenden, en leek Washington in een lastige situatie te brengen.

Maar Washington wijst erop dat Iran niet is gestopt met het verrijken van uranium, wat strijdig is met eerdere VN-resoluties. ‘Deze aankondiging is het overtuigendste antwoord dat we kunnen geven op de inspanningen van de laatste dagen in Teheran’, zei Clinton.

Als China en Rusland inderdaad akoord gaan met de sancties, zou dat een belangrijke diplomatieke overwinning voor de Amerikanen betekenen. Beide leden van de Veiligheidsraad hebben zich lang tegen sancties verzet en reageerden maandag positief op de aankondiging van het akkoord in Teheran.

Pauze

China riep op tot nieuwe besprekingen. De Russische president Medvedev zei dat nu eerst vastgesteld moest worden of dit afdoende was: ‘Een kleine pauze zou geen kwaad doen.’

De regering-Obama, die een jaar lang heeft geprobeerd besprekingen te voeren, is er nu van overtuigd dat alleen harde sancties Iran van de vervaardiging van een atoomwapen kunnen afhouden. De West-Europese bondgenoten volgen grotendeels de Amerikaanse lijn.

Iran probeerde op het laatste moment een stokje voor deze sancties te steken, vertelde Hillary Clinton op Capitol Hill. ‘We denken niet dat het toevallig was dat Iran akkoord ging met deze verklaring, omdat we net bezig waren actie te ondernemen in New York’, zei ze.

Hillary Clinton (EPA)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden