Akkoord over werkgroep en nieuw gesprek N-Korea

De besprekingen over de nucleaire aspiraties van Noord-Korea zijn zaterdag in Peking afgesloten. De deelnemers hebben afspraken gemaakt over een werkgroep en over een volgende overlegronde....

ANP

Dat deelde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Li Zhaoxing, mee.

Aan de vier dagen durende besprekingen in Peking over de nucleaire aspiraties van Noord-Korea namen zes landen deel. De deelnemers hebben zaterdag overeenstemming bereikt over het instellen van een werkgroep en over een volgende ronde van overleg, deelde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Li Zhaoxing, mee.

Wanneer de volgende ronde in de besprekingen is, zei Li niet. Ook over de werkgroep was hij weinig mededeelzaam. Een Zuid-Koreaanse functionaris zei dat de nieuwe bijeenkomst in het tweede kwartaal van dit jaar is.

Op het moment van de slotceremonie was er nog geen gezamenlijke slotverklaring van de zes deelnemende landen, omdat Noord-Korea zich ertegen verzette. Het land zou omstreeks 10.00 uur (onze tijd) met een voorstel komen dat de overige vijf landen zouden bestuderen. De slotceremonie was al drie en een half uur uitgesteld omdat Noord-Korea op het allerlaatste moment nog veranderingen wilde aanbrengen in een na veel onderhandelen vastgestelde tekst.

Minister Li noemde het resultaat van de besprekingen een 'nieuwe stap in de richting van het grote doel'. Hij zei dat er nog wel diepe meningsverschillen zijn tussen de deelnemers: Noord- en Zuid-Korea, Rusland, de Verenigde Staten, China en Japan. Maar Li's oordeel is toch dat de gesprekken 'constructief' waren. 'De weg is langer en hobbeliger. Maar wij hebben de tijd aan onze kant. De tijd staat aan de kant van de vrede.'

De Amerikaanse delegatie noemde de besprekingen 'zeer succesvol' en zeiden dat die hun verwachtingen te boven waren gegaan omdat 'alle deelnemers behalve Noord-Korea hebben ingestemd met het doel van totale, controleerbare en onomkeerbare ontmanteling van het Noord-Koreaanse nucleaire programma'. De VS vinden dat Noord-Korea zichzelf isoleert door te ontkennen dat het een kernwapenprogramma heeft dat is gebaseerd op uranium. De delegaties van VS en Noord-Korea hebben elkaar tweemaal ontmoet zonder dat er anderen bij waren, vertelde een Amerikaanse functionaris.

Tijdens de gesprekken heeft Noord-Korea aangeboden zijn nucleair programma te bevriezen in ruil voor veiligheidsgaranties en economische hulp. De Verenigde Staten en andere deelnemers eisten echter volledige ontmanteling van het programma.

De crisis over de nucleaire ambities van Pyongyang ontstond in oktober 2002, toen de VS stelden dat Noord-Korea had toegegeven in het geheim uranium te verrijken voor kernwapens. Pyongyang heeft dat sindsdien tegengesproken. Een eerste gespreksronde tussen de zes landen in augustus liep op niets uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden