Akkoord over uitzetten asielzoekers

Minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken heeft vrijdag met de gemeenten een akkoord bereikt over de verwijdering van uitgeprocedeerde asielzoekers. Zij worden voortaan door de vreemdelingenpolitie naar een vertrekcentrum gebracht....

Met dit vergelijk is een einde gekomen aan een lange impasse. De vier grote steden en andere gemeenten weigeren al maanden (in sommige gevallen zelfs jaren) mee te werken aan het uitzettingsbeleid van Verdonk, omdat de uitgeprocedeerde asielzoekers, na uit hun huis te zijn gezet, op straat terechtkomen. Hun land van herkomst weigert vaak papieren te verschaffen. Ook komt het voor dat zij zelf hun reis moeten regelen, maar dat niet doen.

Bij de weigerachtigheid van de gemeenten speelde mee dat duizenden uitgeprocedeerde asielzoekers eind 2003 te horen zouden krijgen of zij alsnog onder een pardonregeling vallen. Omdat dit vermoedelijk voor de meerderheid niet het geval zal zijn, vreesden de gemeenten dat groepen asielzoekers zouden gaan rondzwerven. Inmiddels is duidelijk dat de beslissing over hun lot niet voor eind deze maand komt.

Het nieuwe plan van Verdonk moet nog definitief vorm krijgen in een nota die in februari naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Onduidelijk is nog of het om een landelijk vertrekcentrum gaat of om meerdere vertrekcentra. Deze centra worden waarschijnlijk gevestigd in asielzoekerscentra die door de lagere instroom leeg zijn komen te staan. Onbekend is onder welk toezicht zij worden geplaatst.

Nederland kende al eerder een vertrekcentrum. In 1996 werd in Ter Apel een opvanghuis geopend waarin uitgeprocedeerde asielzoekers konden wachten tot hun uitzettingspapieren gereed waren. Dit centrum werd na enkele jaren gesloten vanwege vele incidenten en klachten van vluchtelingenorganisaties over onmenselijke omstandigheden.

Het nieuwe vertrekcentrum is het sluitstuk van een stelsel van maatregelen waarmee Verdonk de actieve terugkeer van asielzoekers wil bewerkstelligen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden