'Akkoord over rijksambtenaren nog ver weg'

De ambtenarenbonden denken dat een akkoord over een nieuwe cao voor de 112 duizend rijksambtenaren nog ver weg is. Vandaag onderhandelen minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken en de ambtenarencentrales over de nieuwe arbeidsovereenkomst....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De minister zei dit weekend te verwachten dat er vandaag een nieuwe tweejarige cao wordt gesloten. De bonden vinden echter dat de minister te hard van stapel loopt.

'Wij zijn nog lang niet zover', zegt de ACOP. 'Er zijn nog veel obstakels te overwinnen.' Beide partijen zijn het eens over een werkweek van 36 uur. Ambtenaren werken nu 38 uur. Ook lijken de bonden bereid om de gunstige ww-regeling van ambtenaren iets af te slanken.

Problemen zijn er echter nog over de salarisverhoging en over de door Dijkstal voorgestelde maatregelen om de flexibiliteit te verhogen. Zo wil de minister verslechteringen op overwerk en onregelmatigheidstoeslagen. Ruim 20 procent van de ambtenaren geniet een of andere vorm van toeslag. De ambtenarenbonden eisen een loonruimte van 3,5 procent met daarbinnen een loonsverhoging van 2,25 procent. De minister heeft zich nog nauwelijks uitgelaten over een inkomensverbetering.

Als het vandaag tot een nieuwe cao komt, dan betekent dat dat de vut voor ambtenaren met twee jaar is gered. Dijkstal wilde aanvankelijk ruim 1,5 miljard gulden bezuinigen op de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren door de vut af te schaffen. Deze korting is afgesproken in het regeerakkoord. Het is de vraag of Dijkstal de beoogde bezuiniging binnenhaalt als de vut blijft bestaan.

De bonden zijn bereid de vut af te schaffen, maar eisen dat het volledige bedrag dat dan vrijkomt (bij het Rijk een miljard gulden), wordt gereserveerd voor een flexibel pensioensysteem. Een maand geleden liepen ze weg uit het gezamenlijke vut-overleg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.