Akkoord over pensioenen havenwerkers

Ongeveer achtduizend havenwerkers krijgen als zij met pensioen gaan mogelijk een hoger pensioen omdat Aegon en de havenwerkers een oplossing hebben gevonden voor een langlopend geschil. Daarvoor betaalt het verzekeringsconcern ruim honderd miljoen euro. Het akkoord dat de partijen hebben bereikt moet nog worden goedgekeurd door de rechter.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER NANDA TROOST

AMSTERDAM - Dat is maandag bekend gemaakt door Aegon en de Stichting BPVH, die opkomt voor de pensioenbelangen van de havenwerkers in Rotterdam, Amsterdam en Zeeland. Inzet van het geschil is het zogenoemde beklemd vermogen van 981 miljoen euro. Volgens het verzekeringsconcern is dat een buffer van Aegon voor het nakomen van pensioenverplichtingen. De havenwerkers hebben zich altijd op het standpunt gesteld dat dit geld van hen is. De Hoge Raad stelde Aegon in 2011 in het gelijk. Maar de verzekeraar komt de havenwerkers nu toch tegemoet. 'We willen de rust terug. Het geschil hing als een donkere wolk boven de relatie die we hebben met sommige van onze klanten in de haven', zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Het gaat om een al jaren slepend conflict. Aegon raakte daarbij betrokken toen het in 2007 voor 1,5 miljard euro havenpensioenfonds Optas overnam dat de pensioengelden van havenwerkers beheerde. 'Dan neem je behalve de lusten dus ook de lasten over', zegt Niek Stam, voorzitter van de stichting BPVH. Stam is tevreden met het resultaat. 'We hebben er ruim zes jaar voor moeten knokken. Lange tijd zag het ernaar uit dat we van Aegon geen cent zouden krijgen. Ik denk dat ook geholpen heeft dat Aegon binnenkort weer een aandeelhoudersvergadering heeft. Dan kunnen ze dit positieve nieuws melden.'

Het akkoord met Aegon volgt op de regeling die de Stichting BPVH in 2010 al sloot met de Stichting Optas, de voormalige eigenaar van het havenpensioenfonds. Optas wilde met het geld dat het voor de verkoop van het fonds kreeg, sociale en culturele projecten in Amsterdam en Rotterdam sponsoren. Maar verontwaardigde deelnemers van het verkochte pensioenfonds staken daar een stokje voor. BPVH bedong dat 500 miljoen euro van het verkoopbedrag in de verbetering van de pensioenen zou worden gestoken. Met dat geld konden de havenpensioenen destijds bijna 13,6 procent worden verhoogd.

Als de rechter instemt met het akkoord kunnen havenwerkers als zij met pensioen gaan nog eens 6,5 procent meer pensioen verwachten. Aegon trekt dan 100 miljoen euro uit om de pensioenen en de pensioenopbouw te verbeteren. Daarnaast heeft het toegezegd de pensioenpremies iets te verlagen. Hoeveel dat uiteindelijk gaat kosten, is volgens de woordvoerder nog niet te zeggen. De stichting BPHV verwacht dat het Aegon 80 miljoen euro gaat kosten.

Het akkoord moet ook nog worden goedgekeurd door de achterban van de stichting.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden