Akkoord over pardon asielzoekers

Het kabinet geeft de gemeenten 55 miljoen euro voor de uitvoering van de nieuwe pardonregeling voor asielzoekers. Staatssecretaris Albayrak van Justitie bereikte hier vrijdagavond laat een akkoord over met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)....

In ruil daarvoor zien de gemeenten af van verdere noodopvang aan asielzoekers die geen recht van verblijf in Nederland hebben en werken zij mee aan hun uitzetting. De 55 miljoen is onder meer bestemd voor bijstandsuitkeringen en inrichtingskosten van de toekomstige huizen van de asielzoekers die onder het pardon vallen. De VNG heeft afgesproken zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval voor eind 2009 voor hen huisvesting te regelen.

Overeenstemming
Eerder op de dag kwam het kabinet tot overeenstemming over de hoofdlijnen van het pardon. Volgens VluchtelingenWerk Nederland komen er 20 tot 30 duizend asielzoekers voor in aanmerking. De vluchtelingenorganisatie zegt zich op cijfers van de immigratiedienst IND te baseren. Albayrak wil daarover niets zeggen tot de regeling helemaal is opgesteld.

In het regeerakkoord was afgesproken dat asielzoekers die onder de oude, tot 2001 geldende Vreemdelingenwet asiel hebben aangevraagd en nog geen definitieve beslissing hebben ontvangen, een verblijfsvergunning krijgen als zij in Nederland zijn gebleven. Het is niet de eerste keer dat een uitzondering wordt gemaakt voor de ‘oudewetters’. In 2004 besloot het kabinet-Balkenende II (CDA, VVD en D66) al tot een ‘eenmalige pardonregeling’ voor 2.097 asielzoekers.

Gelogen
Premier Balkenende zei dat asielzoekers die één keer hebben gelogen over hun naam, nog steeds in aanmerking kunnen komen voor het pardon. Zij moeten dan wel binnen twee maanden hun werkelijke identiteit bekendmaken. Asielzoekers die meerdere malen een valse naam hebben opgegeven, worden uitgesloten van de regeling. Asielzoekers liegen niet zelden uit angst of omdat zij denken zo langer in Nederland te kunnen verblijven.

De Nederlandse gemeenten hebben een overeenkomst bereikt met staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie over de uitvoering van een pardonregeling. De gemeenten krijgen 55 miljoen euro voor onder meer de huisvesting en integratie van een groep uitgeprocedeerde asielzoekers. In ruil daarvoor zullen zij de noodopvang aan hen staken. (ANP) Beeld Martijn Beekman
De Nederlandse gemeenten hebben een overeenkomst bereikt met staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie over de uitvoering van een pardonregeling. De gemeenten krijgen 55 miljoen euro voor onder meer de huisvesting en integratie van een groep uitgeprocedeerde asielzoekers. In ruil daarvoor zullen zij de noodopvang aan hen staken. (ANP)Beeld Martijn Beekman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden