Akkoord over machtsdeling in Zimbabwe

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe en oppositieleider Morgan Tsvangirai hebben maandag hun handtekening gezet onder een akkoord over machtsdeling.

Van onze buitenlandredactie

Het akkoord moet een einde maken aan een maandenlange politieke crisis, die in juni uitbrak nadat Tsvangirai zich omwille van het grootschalige geweld terugtrok uit de tweede ronde van de presidentsverkiezingen en Mugabe de verkiezingen won. Zimbabwanen hopen dat het akkoord de ingestorte economie, met een inflatie die nu al 11 miljoen procent bedraagt, weer uit het slop zal trekken.

Volgens het akkoord blijft Mugabe president van Zimbabwe en wordt Tsvangirai premier. Mugabe’s partij Zanu-PF krijgt 16 ministers, Tsvangirai’s MDC 13 en een splinterpartij van de MDC 3. Partijvoorzitter Arthur Mutambara van de MDC-splinterpartij wordt vicepremier.

Veiligheidspersoneel
De controle over het veiligheidspersoneel in Zimbabwe, dat Mugabe volgens de oppositie met geweld heeft gesteund om zijn herverkiezing binnen te halen, wordt in het akkoord verdeeld tussen Mugabe en Tsvangirai. Mugabe houdt de controle over het leger, Tsvangirai’s MDC krijgt het ministerie dat over de politiemacht gaat. Ook zou er een nationale veiligheidsraad worden opgericht, ter vervanging van het gezamenlijke operationeel commando, waarin door de oppositie gewraakte chefs van de veiligheidsdienst zaten.

Over de verdeling van de 31 ministeries is maandag voor de ondertekening van het akkoord overlegd. Later deze week wordt daar meer over bekend. De MDC streefde naar de ministeries van binnenlandse zaken, lokaal bestuur, informatie, financiën en justitie, dat in twee ministeries is opgedeeld. De andere belangrijke ministeries laat de MDC aan Mugabe’s Zanu-PF. Met het ministerie van financiën krijgt Tsvangirai de verantwoordelijkheid voor de Zimbabwaanse economie.

Fragiel
Waarnemers noemen het akkoord ‘fragiel’ en benadrukken dat de uitvoering ervan een niet vanzelfsprekende samenwerking tussen de vijandige politieke fracties zal vergen. Mugabe en Tsvangirai zullen de scepsis van de westerse landen moeten overwinnen, want financiële steun van het Westen is noodzakelijk voor het herstel in Zimbabwe.

De ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie, die maandag bijeen waren op een top in Brussel, reageerden voorzichtig. De sancties tegen het regime van Mugabe worden niet verscherpt, zoals de EU van plan was voor het akkoord werd bereikt, maar ook niet afgezwakt. ‘We moeten ons verheugen dat er nu een akkoord is’, zei de eurocommissaris voor Ontwikkeling, Louis Michel. ‘Maar we moeten nog zien hoe het akkoord in werking zal treden.’

Bij de ondertekening van het akkoord waren de Tanzaniaanse voorzitter van de Afrikaanse Unie, Jakaya Kikwete, en de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, die de drie maanden durende onderhandelingen over het akkoord leidde, aanwezig.

(Reuters) Beeld
(Reuters)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden