Akkoord over landverdeling in Zimbabwe

Groot-Brittannië en Zimbabwe hebben een principe-akkoord bereikt over vergaande landhervormingen ten gunste van de zwarte boeren. Dat is donderdagavond bevestigd door de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw....

Van onze correspondent Peter de Waard

Tijdens overleg in Nigeria is afgesproken dat de regering in Zimbabwe een einde maakt aan de gewelddadige bezetting van landgoederen en de intimidatie van blanke boeren. In ruil daarvoor stort Groot-Brittannië een aanzienlijk bedrag in een fonds van de Verenigde Naties. Hierdoor worden 'arme zwarte boeren' in Zimbabwe in staat gesteld kostbare landbouwgrond te kopen.

Zimbabwe is ook akkoord gegaan met de aanwezigheid van onafhankelijke waarnemers bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar, een van de andere Britse eisen. Tevens heeft Zimbabwe beloofd de mensenrechten te zullen respecteren.

Het akkoord betekent dat de landhervorming wordt doorgevoerd op basis van het VN-plan dat eerder nog door president Mugabe werd afgewezen. De regering van Zimbabwe accepteerde eerder deze week al een aanbod van blanke boeren voor verdere landhervorming. De vereniging van de boeren, CFU, heeft 531 bedrijven met een oppervlakte van bijna een miljoen hectare beschikbaar gesteld voor de vestiging van nieuwe boeren.

Mugabe, die een bezoek brengt aan Libië, omschreef de blanke boeren eerder nog als 'staatsvijanden' en 'vrienden van de duivel'. De regering van Mugabe wil ongeveer vijfduizend bedrijven van blanke boeren toewijzen aan zwarte Zimbabwanen. Volgens hem hebben de blanken de grond van de oorspronkelijke bevolking gestolen. Sinds begin vorig jaar hebben aanhangers van Mugabe - zogenoemde oorlogsveteranen - al zeventienhonderd boerderijen bezet en de blanke eigenaren verjaagd.

De Europese Unie en een aantal Afrikaanse landen hebben de afgelopen tijd Mugabe onder grote druk gezet om hieraan een einde te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden