Akkoord over hoofddoekjes in Turkije

De regerende partij in Turkije, de AK van premier Recep Tayyip Erdogan, heeft een akkoord over het dragen van hoofddoekjes bereikt met de conservatieve nationalisten van de MHP die in de oppositie zitten....

ANP

Erdogan wil een verbod op de dracht van hoofddoekjes ongedaan maken. De populaire AK heeft een grote meerderheid in het parlement maar is voor een tweederde meerderheid toch op derden aangewezen.

De grondwet moet worden gewijzigd om het gevoelige onderwerp van hoofddoekjes aan te pakken. Vrouwen mogen die bijvoorbeeld volstrekt niet dragen op de universiteit. De wijziging van dat verbod vereist een verandering van de grondwet met een meerderheid van tweederde van de volksvertegenwoordigers. AK en MHP hebben voldoende parlementariërs om het hoofddoekjesverbod te lozen.

De seculiere elite in Turkije, onder wie de militairen, magistraten en leidende academici, houdt krampachtig vast aan de strikte bepalingen waarmee Mustafa Kemal, Atatürk (1881-1938), de scheiding van staat en religie in de grondwet verankerde. Zij beschuldigt de hervormer Erdogan ervan Atatürks republiek te willen vervangen voor een islamitische.

Erdogan ontkent dat. Ongeveer tweederde van de Turkse vrouwen, inclusief Erdogans echtgenote en dochters, draagt hoofddoekjes. Vrouwen zouden door de strenge bepalingen afzien van een academische opleiding. Net als bij eerdere hervormingplannen van Erdogan is er volgens opiniepeilingen grote steun voor onder de bevolking.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden