Update

Akkoord over hervorming van de woningmarkt

VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP hebben een principeakkoord gesloten over de woningmarkt. Dat heeft minister Blok dinsdagavond laat bekendgemaakt. Het kabinet heeft D66, ChristenUnie en SGP nodig om een meerderheid voor onder meer huurverhoging te krijgen in de Eerste Kamer, nu het CDA daaraan niet wil meewerken.

VVD-fractieleider Stef Blok. Beeld ANP

De betrokken fracties in de Tweede Kamer bespreken het akkoord deze ochtend. Het is de bedoeling dat om 10.30 uur een persconferentie volgt waar nadere details bekend worden gemaakt.

Tevreden
Blok zei dat hij 'erg tevreden' is. Volgens premier Mark Rutte zijn de kosten van de aanpassingen van de plannen beperkt. Blok zei dat de besprekingen het hele kabinet raakten en dat Rutte er daarom bij was. Het is 'heel goed' en in het belang van de economie dat er nu een akkoord is, vindt Blok.

Straks maakt Blok de details van het akkoord bekend, maar veel is inmiddels al duidelijk. Zo gaat de maximale huurverhoging van 9 procent naar 6,5 procent, moeten woningcorporaties niet 2 miljard, maar 1,75 miljard aan de staat afdragen, en wordt het mogelijk om niet meer het hele hypotheekbedrag af te lossen. 50 procent van het bedrag kan aflossingsvrij worden verleend. Wel zal dat betekenen dat er minder hypotheekrente kan worden afgetrokken. Ook zal de looptijd van hypotheken worden verlengd van 30 naar 35 jaar.

Enkele andere punten zijn:
- 150 miljoen gaat er naar een fonds voor energiebesparing
- 50 miljoen komt er voor een speciaal fonds voor startersleningen; was 20 miljoen
- De btw op renovatie gaat van 21 naar 6 procent; maatregel geldt voor een jaar

Steun
Aanpassing van de kabinetsplannen was nodig omdat er in de Eerste Kamer onvoldoende steun voor bestaat. In de Senaat hebben PvdA en VVD geen meerderheid. Eerder probeerden de ministers Stef Blok (Wonen) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zaken te doen met het CDA, maar dat mislukte.

Premier Mark Rutte komt aan in het Binnenhof in Den Haag voor het overleg over de woningmarkt. Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden