Akkoord over Gibraltar

Spanje en het Verenigd Koninkrijk hebben maandag een akkoord voor betere samenwerking bij de Britse kroonkolonie Gibraltar gesloten. Het akkoord ruimt niet het wezenlijke probleem van de Spaanse claim op ‘de rots’ uit de weg, maar het maakt het leven voor de inwoners van Gibraltar en het Spaanse gebied eromheen...

ANP

Behalve de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken en de Britse minister voor Europese Zaken, respectievelijk Miguel Angel Moratinos en Geoff Hoon, zette maandag in Córdoba ook de regeringsleider van Gibraltar, Peter Caruana, zijn handtekening. Zijn medewerking sinds de samenwerking in 2004 goed op gang kwam, vormt een garantie dat het akkoord een succes wordt. Eerder bleven afspraken zonder deelname van Gibraltar zonder gevolgen. De Spaanse regering keerde zich tot deze onderhandelingsronde twee jaar geleden begon, altijd fel tegen deelname van het pro-Britse bestuur van Gibraltar zelf.

Spanje zal maatregelen nemen om het verkeer van en naar de kleine kroonkolonie te versoepelen. De telecommunicatie in Gibraltar gaat beter worden omdat Spanje zich verplicht aan de verbindingen te werken. Londen zal schadevergoedingen uitkeren aan Spanjaarden die in Gibraltar werkten en hun werk verloren, toen het Spanje van dictator Francisco Franco de weg naar Gibraltar in 1969 afsloot.

De rots van Gibraltar werd in 1704 door Britse en Nederlandse troepen veroverd en formeel bij de Vrede van Utrecht in 1713 namens Spanje afgestaan door de vertegenwoordiger van dat land, Frankrijk. Spanje eist de rots sindsdien op van de nieuwe eigenaar: Engeland.

Gibraltar is 6,5 vierkante kilometer groot en telt 28.000 inwoners, die vrijwel allemaal voor behoud van de band met Groot-Brittannië kiezen. Zij wijzen ook een Brits-Spaanse mengvorm af, zoals ‘gedeelde soevereiniteit’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden