Akkoord over EU-begroting

De Europese regeringsleiders zijn het zaterdagochtend tegen drie uur na slopende onderhandelingen eens geworden over een nieuwe meerjarenbegroting voor de Europese Unie...

Van onze correspondenten Bart Dirks en Bert Lanting

Het akkoord was een succes voor EU-voorzitter Groot-Brittannië, die een deel van zijn korting op de bijdrage aan de EU-kas (rebate) opgaf voor steun aan de nieuwe lidstaten. Nederland gaat er één miljard euro op vooruit, precies het bedrag waar premier Balkenende op had ingezet.

Het akkoord werd mogelijk doordat Londen 10,5 miljard extra op tafel legde voor de nieuwe lidstaten, die er aanvankelijk flink op achteruit zouden gaan. In totaal krijgt de EU over de periode 2007-2013 862 miljard euro te besteden. Dat komt neer op 1,045 procent van het gezamenlijke bruto nationaal inkomen (bni) van de 25 lidstaten.

Het eindresultaat was aanzienlijk minder dan de 993 miljard waarom de Europese Commissie had gevraagd. Toch was commissievoorzitter José Manuel Barroso tevreden. 'Dit is goed voor Europa. We hebben een verlamming weten te voorkomen. Er zit weer vaart in Europa.'

De nieuwe Duitse bondskanselier Angela Merkel speelde een cruciale rol. Zij stelde voor het niveau van de begroting minder te verlagen dan Groot-Brittannië aanvankelijk had voorgesteld. Dat gebaar kwam als een verrassing, aangezien Duitsland eerst aanstuurde op een begroting van 1 procent van het gezamenlijke bruto nationaal inkomen.

De Poolse premier Marcinkiewicz sprak van een 'overwinning voor Polen'. Het zag er eerst naar uit dat het land 6 miljard zou verliezen van de 61 miljard euro die het over de periode van zeven jaar zou krijgen. Maar uiteindelijk wist Polen er weer ruim 4 miljard bij te praten.

De doorslaggevende bijdrage kwam van de Britten, die ermee instemden dat het land voortaan geen korting meer krijgt op de fondsen die bestemd zijn voor de economische ontwikkeling van de nieuwe lidstaten.

Daarmee stelde premier Blair zich bloot aan kritiek van het thuisfront. Aanvankelijk had hij gezegd dat hij alleen bereid was aan de rebate te tornen als er ook het mes zou worden gezet in de kostbare landbouwuitgaven, waarvan Frankrijk een flink deel ontvangt.

Als zoethoudertje voor de Britten is in het akkoord vastgelegd dat de EU-landen de begroting in 2008 opnieuw onder de loep zullen nemen, inclusief de landbouwuitgaven en de Britse rebate. De begroting kan echter alleen met instemming van alle landen worden gewijzigd, waardoor Frankrijk in feite een veto houdt op de afbouw van de landbouwsubsidies.

Blair verweerde zich al bij voorbaat tegen de kritiek van de Britse oppositie. Hij wees erop dat de Britse korting overeind blijft en de komende jaren zelfs iets omhoog zal gaan. Volgens hem zullen bovendien alle EU-landen 'enorm' van de investeringen in de economische ontwikkeling van de nieuwe lidstaten profiteren, ook Groot-Brittannië.

Een verbetering is volgens hem ook dat zijn land voor het eerst netto ongeveer evenveel gaat betalen aan de EU als Frankrijk.

De Franse president Chirac prees Blair voor zijn rol. 'Iedereen realiseerde zich dat het heel wat moed vergde van Blair in een politieke situatie die niet gemakkelijk is,' zei hij.

Het Europees Parlement moet nu nog met het resultaat van de onderhandelingen instemmen. 'Ik geloof dat het mogelijk is', zei Commissievoorzitter Barroso. Volgens hem zou het mislukken van de besprekingen een 'ramp' voor Europa betekenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden