Akkoord over aanblijven van Vrakking

Hoofdofficier van justitie J. Vrakking blijft toch in functie. Dat is donderdag overeengekomen tijdens spoedoverleg tussen minister Korthals van Justitie, OM-topman J....

Over de positie van Vrakking was grote onrust ontstaan nadat De Wijkerslooth, voorzitter van het college van procureurs-generaal, zaterdag in een kranteninterview stelde dat nog slechts een half jaar behoefte is aan de diensten van Vrakking. De Wijkerslooth, die Vrakking omschreef als 'een oude vos die je zijn streken niet meer afleert', ergert zich aan de publieke optredens van zijn hoofdofficier.

Vrakking spuit regelmatig kritiek op de organisatie van het OM. Zo is hij van mening dat het OM kan volstaan met één procureur-generaal in plaats van vijf. De Wijkerslooth wijst die opvatting stellig van de hand. Ook is hij van mening dat dergelijke dissonante geluiden schadelijk zijn voor het aanzien van het OM. Zo is Vrakking ook voorstander van een het laten kiezen van een hoofdofficier door de gemeenteraad. Dat zou de democratische controle op het Openbaar Ministerie verbeteren.

Bronnen bij justitie zeggen dat door de botsende karakters van de twee magistraten een onwerkbare situatie was ontstaan. In een gisteren uitgegeven persbericht laten de magistraten weten dat zij nu 'het volledige vertrouwen in elkaar hebben uitgesproken'. Voorts wordt gemeld dat Vrakking in ieder geval niet zal vertrekken voor belangrijke evenementen als het EK-voetbal volgend jaar en de voltooiing van de reorganisatie van zijn parket.

In een reactie op de aanzegging van zijn baas zei Vrakking dit weekeinde zeker tot zijn pensioen, over zeven jaar, te zullen blijven. Tegenover Korthals kwam hij daar gisteren op terug.

De Wijkerslooth, vertelt een ingewijde bij het OM, heeft vaak de neiging de hoofdoffieren precies op te dragen wat ze moeten doen. Maar vooral Vrakking vindt dat hij zelf uitmaakt hoe hij zijn ressort moet bestieren. Hij acht zich meer gebonden aan afspraken met de twee andere Amsterdamse leden van zijn gemeentelijk 'driehoeksoverleg', politiechef Kuiper en burgemeester Patijn.

Het is nog niet duidelijk wanneer de Amsterdamse hoofdofficier precies zal aftreden. Een woordvoerder van Vrakking laat weten dat de hoofdoffcier 'heel tevreden' is met de gemaakte afspraken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden