Akkoord of niet, volgende week debat sociaal overleg

Of er volgende week een sociaal akkoord is, dat is nog onzeker, maar de Tweede Kamer zal komende week in elk geval debatteren over de voortgang van het overleg in de polder. Het debat komt er op initiatief van D66-leider Alexander Pechtold. Ook coalitiepartijen PvdA en VVD stemden in met het voorstel. 'Dat debat zie ik er volgende week wel komen', zei PvdA-leider Samsom.

Jeroen Visser
D66-leider Alexander Pechtold in de Tweede Kamer. Beeld anp
D66-leider Alexander Pechtold in de Tweede Kamer.Beeld anp

De steun van VVD en PvdA doet vermoeden dat het overleg zich in een vergevorderd stadium bevindt. Bronnen bij bonden en werkgevers sluiten niet uit dat de onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers volgende week worden afgerond.

Pechtold kreeg geen onvoorwaardelijke steun van de Kamer voor een debat. De andere partijen verwachtten eerst een brief van het kabinet over de voortgang in de polder. De Kamer wil die brief uiterlijk dinsdag ontvangen. Op basis daarvan volgende week worden besloten of het debat nog dinsdag plaatsvindt of pas op donderdag. Op woensdag is premier Rutte verhinderd door de begrafenis van de voormalige Britse premier Thatcher.

Proces
D66 en ChristenUnie willen dat het kabinet zich strenger opstelt richting de sociale partners en hen een deadline oplegt. De D66-voorman rekende uit dat bonden en werkgevers al 23 weken met elkaar en het kabinet in gesprek zijn. Hij vreest dat er te weinig tijd overblijft voor een 'verantwoord democratisch proces' voor de begroting van 2014 als het overleg nog lang duurt. Pechtold wil volgende week ook praten over het 'schema' van het kabinet, met het oog op de Europese deadline van 1 mei, wanneer Nederland bij eurocommissaris Olli Rehn moet aangeven hoe het begrotingstekort volgend jaar onder 3 procent gaat uitkomen.

Het CDA en GroenLinks maken zich minder zorgen om de deadline van 1 mei. Volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum kan het kabinet op basis van het regeerakkoord en de aanvullende bezuinigingen een voorstel inleveren in Brussel. Dat kan later weer aangepast worden. GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik zegt dat 'we ons niet gek moeten laten maken' omdat de procedure in Brussel flexibeler is dan wel denken. Wel wil hij dat premier Rutte laat zien dat hij de regie heeft. 'Dit is slecht voor het beeld van de politiek, omdat het lijkt alsof er niks gebeurd. Dat straalt ook op ons af.'

Maandag liet minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) weten nog steeds vertrouwen te hebben in een positief resultaat van het sociaal overleg. Sinds premier Mark Rutte eind maart de gesprekspartners uitstel verleende, is er volgens Asscher 'veel werk verricht'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden