Akkoord nieuwe politie-cao: loonsverhoging 6,5 procent

De politiebonden hebben met hun nieuwe cao veel meer uit het vuur weten te slepen dan eerder de ambtenaren bij het rijk en de semi-overheid. Politiemensen krijgen 6,5 procent meer loon in drie jaar plus eenmalig duizend euro bruto. Bij de rijksambtenaren gingen de bonden - uitgezonderd de FNV - eerder dit jaar akkoord met 5,05 procent meer loon voor twee jaar en eenmalig 500 euro.

Peter de Waard
FNV-voorman Ton Heerts spreekt in september actievoerende agenten toe bij het Binnenhof. Beeld anp
FNV-voorman Ton Heerts spreekt in september actievoerende agenten toe bij het Binnenhof.Beeld anp

Woensdag bereikten minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) met alle politiebonden een akkoord over een nieuwe cao nadat hier al bijna het hele jaar over was gesteggeld. Van der Steur noemde het na afloop een 'mooi kerstcadeau voor de politiemensen.' Maar hij wilde het publiekelijk geen beloning noemen voor stakingen en harde acties. De politiebonden hebben het afgelopen jaar hun tanden laten zien om een betere cao af te dwingen.

Politiemensen beperkten zich onder meer met het uitschrijven van bekeuringen, weigerden mee te gaan met deurwaarders en voerden actie bij het begin van de voetbalcompetitie, de start van de Tour de France en de Prinsjesdag. Maar voor de coulante houding van het kabinet zouden ook andere redenen kunnen zijn. Mogelijk wilde de regering geen conflictsituatie met de politie laten voortduren nu Nederland op 1 januari EU-voorzitter wordt. En het kabinet kon na het pijnlijk verlopen kamerdebat van woensdag ook wel wat goodwill gebruiken.

Han Busker van de Nederlandse Politiebond, onderdeel van de FNV, zegt dat het laatste niet echt een rol heeft gespeeld. 'We waren daarvoor al aardig ver. Maar de acties hebben zeker nut gehad. Als je ziet wat er in februari werden geboden en nu is bereikt dan zijn we heel veel verder gekomen. Niet alleen financieel maar vooral ook wat betreft de kwaliteit van het werk waar we zo op hebben ingezet.' Hij noemt het een veel beter onderhandelingsresultaat dan die voor de rijksambtenaren.

Salarisverhoging

- Per 1 september 2015 een salarisverhoging van 1,25 procent
- Over 2015 ontvangen collega’s bovendien tweemaal een eenmalige uitkering van 500 euro (in totaal 1000 euro)
- Per 1 januari 2016 een salarisverhoging van 3 procent, plus een verhoging van nog eens 1 procent per 1 juli 2016
- Per 1 januari 2017 een salarisverhoging van 1,25 procent

Einde jarenlange nullijn

Van der Steur heeft op vele punten toegegeven die eerder nog onbespreekbaar waren. Dat geldt bijvoorbeeld voor de verdubbeling van de vergoeding voor de piketdiensten van één naar twee euro. Ook zal het aantal overuren worden beperkt tot 240 uur per jaar. Verder kunnen politiemensen vrije dagen opsparen om eerder met pensioen te gaan. Dat was een harde eis van de bonden, omdat ze vinden dat agenten eerder moeten kunnen stoppen met werken.

De plannen om het aantal vrije weekenden te beperken zijn van tafel en ook het afschaffen van de speciale arbeidstijdenregeling voor de politiesector is van de baan. Daarnaast komt er een landelijk loopbaanbeleid en zijn afspraken gemaakt over veilig en gezond werken.

Dit jaar krijgen de politiemensen er met terugwerkende kracht 1,25 procent structurele loonsverhoging bij naast de 0,8 procent die al op 1 januari was toegekend. In 2016 zullen de lonen met 4 procent worden verhoogd. En in 2017 nog een keer met 1,25 procent. Daarnaast zullen de politiemensen dit jaar ook nog eenmalig duizend euro op hun bankrekening gestort krijgen.

Afgelopen zomer gingen drie kleinere vakcentrales akkoord met een loonsverhoging van 5,05 procent voor twee jaar en een eenmalige uitkering van 500 euro bruto voor de rijksambtenaren. De FNV, met 1,2 miljoen leden, heeft zich van meet af aan verzet tegen het akkoord. 'Een sigaar uit eigen doos', zei vice-voorzitter Ruud Kuin, omdat de helft van die loonsverhoging uit een verlaging van de pensioenpremie komt.

De leden van de politiebonden kunnen zich in januari nog uitspreken over het akkoord. Indien zij instemmen komt er een einde aan de jarenlange nullijn voor agenten. Korpschef Gerard Bouman van de politie zei tevreden te zijn met het akkoord. 'De korpsleiding heeft zich steeds op het standpunt gesteld dat politiemedewerkers een fatsoenlijke cao verdienen die recht doet aan hun werk', aldus Bouman. 'Zij staan 24 uur per dag klaar voor de samenleving, met alle risico's die dat met zich meebrengt.' Voorzitter Gerrit van der Kamp van de politiebond ACP relativeerde na afloop nog wel het onderhandelaarsakkoord. 'Uiteindelijk bepalen de leden van de vakbond of ze hiermee akkoord gaan'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden