Akkoord NAVO met Rusland eindelijk rond

De NAVO en Rusland zijn het eens over de stationering van Russische soldaten in Kosovo. Na dagenlang taai onderhandelen tekenden vrijdagavond de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie van Rusland en de VS in Helsinki een akkoord dat Russische deelname aan de KFOR-vredesmacht tot in de puntjes regelt....

Van onze correspondent Geert-Jan Bogaerts

Na de ondertekening legden de zichtbaar opgeluchte onderhandelaars Cohen, Sergejev, Ivanov en Albright de inhoud van de zojuist gesloten overeenkomst uit aan de internationale pers. Het voornaamste knelpunt, de Russische eis om in Kosovo een eigen sector van de vredesmacht te beheren, is geregeld door middel van een ingenieus compromis.

De Russische militairen die gaan deelnemen aan KFOR, - 3600 man - krijgen geen eigen sector, maar blijven wel onder eigen Russisch bevel. De Russen worden ingezet in de Amerikaanse, Franse en Duitse sector (In die laatste sector zitten ook de Nederlanders). Onder hun eigen bevelhebber zullen ze samenwerken met de sector-commandanten en vallen ze uiteindelijk onder KFOR-bevelhebber generaal Michael Jackson.

Russische militairen worden betrokken bij de leiding van KFOR en zullen ook worden gedetacheerd bij het NAVO-hoofdkwartier in Brussel, om toe te zien op de KFOR-missie.

Dit compromis stelt beide zijden tevreden. Minister Sergejev, die de besprekingen 'moeilijk maar constructief' noemde, benadrukte het feit dat de Russen onder hun eigen militaire en politieke leiding opereren. De Amerikaanse minster Cohen toonde zich tevreden over het veiligstellen van de gemeenschappelijke bevelsstructuur onder generaal Jackson.

Met dit akkoord komt een eind aan een langdurige impasse, die een dramatisch tintje kreeg door de 'bezetting' van het vliegveld van Pristina, vorige week zaterdag, door 200 Russische militairen, die deel uitmaakten van de Vredesmacht voor Bosnië, SFOR. De Britse KFOR-militairen, die even later in Pristina arriveerden, vatten de onaangekondigde Russische aanwezigheid nogal laconiek op. Krachtens het gisteren gesloten akkoord wordt het vliegveld van Pristina weer opengesteld voor andere KFOR-eenheden.

De vier bij de onderhandelingen betrokken ministers toonden zich zeer tevreden met de bereikte overeenkomst, die formeel nog door de NAVO moet worden goedgekeurd. President Clinton, die reeds in Keulen is voor de bijeenkomst van de G-8 (westerse industriële machten plus Rusland) prees het akkoord uitbundig. 'Dit is een mooie dag. We hebben ons doel bereikt', aldus Clinton, die zondag in Keulen zijn Russische ambtgenoot Jeltsin zal ontmoeten.

Moskou hoopt dat in Keulen tijdens de G-8 de beloofde IMF-leningen die het land dringend nodig heeft om niet aan zijn schulden te bezwijken, definitief zullen worden toegekend. De vrees dat dit wel eens niet zou kunnen gebeuren en de hoop op meer westerse tegemoetkomendheid jegens het economisch kwakkelende Rusland hebben op de achtergrond een rol gespeeld bij de woensdag begonnen zware onderhandelingen over de Russische KFOR-deelname.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden