Akkoord nabij specialisatie ziekenhuizen

Ziekenhuizen zullen zich moeten specialiseren. Patiënten zullen daardoor voor een ingreep mogelijk ver moeten reizen. Minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid staat op het punt een akkoord hierover te sluiten met de ziekenhuizen en de zorgverzekeraars. Het akkoord moet de stijging van de zorguitgaven beperken tot 2,5 procent.

Gijs Herderscheê
© ANP Beeld
© ANP

Schippers spreekt van een in potentie 'historisch akkoord'. Het moet het vastgelopen zorgstelsel vlottrekken. Het moet de ziekenhuizen ook verlossen van jaarlijkse overschrijdingen die de minister later terughaalt met bezuinigingen.

Nu hebben alle honderd ziekenhuizen nog vrijwel alle medische specialismen in huis. Schippers verwacht dat de kwaliteit van de zorg stijgt als de ziekenhuizen zich ieder toeleggen op enkele specialismen.

Bulkcontracten
'Na centralisatie van kankeroperaties in Brabant daalde de ziekenhuissterfte van patiënten met alvleesklierkanker van 24 naar 4 procent, schreef de Volkskrant. Dat kan met alle specialistische behandelingen', zegt Schippers.

Zorgverzekeraars moeten per specialisme bulkcontracten afsluiten met ziekenhuizen. Schippers verwacht dat daardoor de kwaliteit van de behandelingen toeneemt en de prijs daalt. Binnenkort kunnen afspraken worden gemaakt over maximaal 2,5 procent stijging van de zorguitgaven per jaar. Nu wordt nog met 4 procent groei gerekend.

Eerder waren wachtlijsten het gevolg van zo'n plafond. Schippers verwacht dat effect nu niet door de omvang van de contracten.

'Het is erop of eronder voor het zorgstelsel', zegt Schippers. Verzekeraars concurreren nu niet echt en ziekenhuizen moeten met nationaal vastgestelde prijzen werken.

Pet
Schippers kampt in haar eerste jaar als minister met tegenvallers op haar begroting. Dit jaar wordt 1,1 miljard euro meer aan zorg uitgegeven dan begroot. Als niet wordt ingegrepen, dreigt dat op te lopen tot 3 miljard in 2015. De uitgaven aan zorg stijgen dan van 60 miljard euro naar 78 miljard euro per jaar.

'Ik wil af van het jaarlijkse ritueel van overschrijdingen', kondigt de minister aan. 'Iedereen in de zorg heeft er genoeg van dat de overheid daar jaarlijks met de pet langskomt en iedereen voor overschrijdingen de rekening presenteert met een korting hier en een korting daar.'

Een ophanden zijnde akkoord over de specialisatie van ziekenhuizen kan de stijging van zorguitgaven tot 2,5 procent beteugelen. (Tekst Gijs Herderscheê, foto ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden