'Akkoord met IMF leidt tot onrust op Antillen'

Vakbonden op Curaçao voorspellen sociale onrust op de Nederlandse Antillen. Aanleiding daarvoor is het akkoord dat de regering-Pourier het afgelopen weekeinde na moeizame onderhandelingen heeft bereikt met het Internationale Monetaire Fonds (IMF) over sanering van uitgaven en tekorten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De vakbonden hebben voor 20 mei een actiedag tegen de plannen aangekondigd. Ze vrezen dat de koopkracht met 20 tot 30 procent zal dalen. De regering-Pourier voorziet dat de kosten van levensonderhoud met 7 procent zullen stijgen.

Nog voor het akkoord werd gesloten, waarschuwden vakbondsleiders tegen de bemoeienis van het IMF. 'De formules hebben nergens gefunctioneerd en hebben grote sociale ellende veroorzaakt.'

Het IMF en de Centrale Bank van de Antillen zullen controleren of de maatregelen worden uitgevoerd. Het akkoord maakte de weg vrij voor een Nederlandse lening van 250 miljoen gulden. Om te voorkomen dat sociaal zwakkeren de dupe worden van de saneringsmaatregelen, zal een sociaal vangnet worden gecreëerd.

Premier Miguel Pourier zei dat van de aangeboden Nederlandse hulp alleen gebruik zal worden gemaakt als dat absoluut noodzakelijk is. 'In de eerste plaats is de overeenkomst met het IMF van belang omdat we daardoor een duidelijk signaal naar de buitenwereld zenden dat het ons ernst is met het saneren van de financiële en monetaire situatie', aldus Pourier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden