‘Akkoord Koerden en shi'ieten over nieuwe grondwet Irak’

Iraakse shi'ieten en Koerden hebben een akkoord bereikt over de nieuwe grondwet. De partijen hebben samen een comfortabele meerderheid in het parlement...

ANP

‘De twee grootste blokken (shi'ieten en Koerden) zijn het eens over een ontwerp’, zei Kubba tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. Maar een Koerdische deelnemer aan de onderhandelingen over de grondwet liet weten dat er nog steeds geen overeenstemming is. Volgens hem is er wel ‘vooruitgang geboekt’ en ‘lijkt een akkoord mogelijk’.

De soennieten hebben nog niet ingestemd met de grondwet, aldus Kubba. Deze minderheid regeerde het land tot de val van het bewind van Saddam Hussein en zijn Baath-partij. De shi'itische vice-voorzitter al-Shahristani van het parlement verwacht dat de soennieten in de Nationale Assemblee uiteindelijk voor de grondwet zullen stemmen.

Hangijzers tijdens de langdurige onderhandelingen waren de federale staatsvorm, de verdeling van de oliegelden en de rol van de islam. Uit de concepttekst van de grondwet, waar het Britse persbureau Reuters de hand op heeft weten te leggen, blijkt dat Irak een ‘republikeinse, parlementaire, democratische en federale’ staat wordt.

In de tekst wordt niet in detail ingegaan op het federalisme. Het gebrek aan precisering van deze term lijkt een poging om de soennieten gerust te stellen en om hun steun te winnen. De soennieten vrezen te marginaliseren in een federale staat en zijn bang dat een federaal Irak uiteindelijk uiteen zal vallen. Vooral de Koerden eisen regionale autonomie.

De politici hadden tot maandag middernacht om overeenstemming te bereiken over de grondwet. De grondwet is er met een week vertraging gekomen. Nadat de grondwet door het parlement is goedgekeurd, mag het volk zich half oktober er in een referendum over uitspreken. Daarna volgen medio december nieuwe parlementsverkiezingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden